Kreni Promeni sutra od skupštine traži verifikaciju inicijative za zabranu litijuma 1foto FoNet Božana Pavlica

Predstavnici kampanje „Kreni-Promeni“ najavili su da će sutra u Skupštini Srbije tražiti hitnu verifikaciju narodne inicijative, kako bi otpočeli skupljanje potpisa za zabranu iskopavanja litijuma i bora i kako bi parlament o tome mogao da odluči.

„Ako predstavnicima vlasti nije dovoljna elektronska peticija od skoro 300.000 potpisa, tražimo da nam se omogući mehanizam narodne inicijative gde ćemo sakupiti 30.000 potpisa za predlog zakona o kojem Skupština mora da se izjasni“, izjavio je direktor kampanje Kreni-Promeni Savo Manojlović.

U saopštenju je pojašnjeno da iza te ponude stoji 300.000 građana i da traže da Vlada i Skupština do 20. januara ukinu Prostorni plan „Jadar“ i zakonom uvedu moratorijum na litijum i bor.

„Ukoliko to ne žele, insistiramo da nam omoguće da putem narodne inicijative predložimo zakon. Ako ni to ne žele, smatraćemo da krše naša građanska prava i u četvrtak 20. januara počinjemo novu seriju protesta“, rekao je Manojlović.

Istakao je i da će na konferenciji za medije ispred Doma Narodne skupštine objaviti početak sakupljanja potpisa za narodnu inicijativu kojom bi se uveo moratorijum od 20 godina na iskopavanje litijuma i bora, ili najaviti protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari