Kreni-promeni: Zatvara se začarani krug koji beznadežnim čini sve pokušaje da se zaustave krađe i zloupotrebe 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Pokret „Kreni-promeni“ saopštio je danas da je „očekivano“ to što nije usvojen nijedan od prigovora Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) u Beogradu koje su podnele opozicione liste.

Pravni tim tog pokreta je naveo da je održana 25. sednica GIK-a na kojoj je odlučivano o osnovanosti prigovora koje su podnele opozicione liste. Nije usvojen nijedan od prigovora osim dela jednog o tome da je promenjen izborni rezultat za jedan glas u korist Kreni-Promeni na biračkom mestu broj 2 u Zemunu, „dok je u ostalom delu koji se odnosi na nepravilnosti uočene na biračkom mestu, taj prigovor odbijen“.

Dodali su da je većina u GIK-u stala na stanovište da nisu u nadležnosti GIK-a, već drugih državnih organa brojne nepravilnosti na koje su ukazivali pojedini članovi biračkih odbora i glasači – kao što su odnošenje glasačkog listića sa biračkog mesta, zatim glasanje više lica iza istog paravana, slikanje i snimanje biračkih listića i biračkog mesta telefonom, sugerisanje članova porodica licima koja glasaju van biračkog mesta.

Kako su naveli, ukazano je da je došlo do teške povrede kada je jedan od zapisnika sa biračkog mesta naknadno prepravljen „što je krivično delo“, ali da je većina u komisiji „ostala nema“ i zadržala stanovište da takve aktivnosti nisu od uticaja na kompletan izborni proces.

„S obzirom da ni drugi državni organi ne preduzimaju svoje nadležnosti vezane za izbore, već ih prebacuju na izborne komisije, zatvara se začarani krug koji beznadežnim čini sve pokušaje da se zaustave krađe i zloupotrebe volje birača“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari