Kristofer Hil objasnio zašto očekuje da će Srbija ubrzano krenuti ka Zapadu 1(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Nadam se da će Srbija shvatiti koje su njene ambicije, odnosno da će što pre postati članica Evropske unije (EU), rekao je za Kurir američki ambasador Kristofer Hil, koji dodaje da Rusija nije ništa postigla u Ukrajini, ali jeste da se Evropa ujedini i ljudi shvate da EU nije samo nekakva birokratija, već dobra civilizacija.

Mislim da će posledice biti da će Srbija ubrzano krenuti ka Zapadu i da će Zapad krenuti ka Srbiji. Srbija će biti dobrodošla i mislim da će ući u EU, rekao je Hil.

Prema njegovim rečima, Srbija je evropska zemlja i svvako ko provede „10 minuta u Srbiji, a ne 10 meseci“, shvatiće da je evropska zemlja i da zaslužuje da uđe u Uniju.

Hil je, govoreći o ukrajinskom ratu, istakao da će Rusija na kraju shvatiti da ne može da primora Ukrajinu da joj bude prijatelj.

To je kao kada bi Putin rekao Ukrajini: udaj se za mene ili ću te ubiti. To je njihova koncepcija odnosa sa Ukrajinom. To tako neće funkcionisati, smatra Hil.

Svet nije podeljen. Na jednoj strani je Rusija, a na drugoj ostatak sveta. Neke zemlje pomažu vojno Ukrajinu, druge pomažu humanitarnom pomoći, ali da budem iskren, vrlo, vrlo mali broj zemalja podržava ono što Rusija radi, rekao je američki ambasador.

Moje predviđanje je da će Ukrajina i ukrajinski suverenitet pobediti – na osnovu činjenice da ljudska bića jesu racionalna pošto se iscrpe sve druge mogućnosti, a mislim da će Rusi shvatiti da će morati da se povuku iz Ukrajine i krenuti da obnavljaju svoju zemlju, naveo je Hil.

To je tužna pojava, videti zemlju toliko poznatu po svom baletu, po simfonijskim orkestrima, književnosti, poeziji, da se svede na tipove kao što su Vagner i ruska vojska sa regrutima koje primoravaju da odu na front i koji su tu samo zato što su na to primorani, zaključio je Hil.

https://www.danas.rs/vesti/politika/amerika-podrzava-evropski-predlog-za-normalizaciju-odnosa-srbije-i-kosova/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari