Krivična prijava protiv funkcionera SNS zbog „organizovanog prekrajanja izborne volje građana“ 1Foto: Z. S. M.

Koordinator koalicije Srbija protiv nasilja za Žitište Ljubinko Petković podneo je Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu krivičnu prijavu protiv funkcionera opštine Žitište, lokalnih odbornika, zaposlenih u opštinskoj upravi i javnim preduzećima, predsednika Saveta mesne zajednice u opštini Žitište i jednog broj NN lica iz Srpske napredne stranke i zaposlenih u drugim državnim organima zbog osnovane sumnje da su za vanredne parlamentarne i pokrajinske izbore 17. decembra 2023. na teritoriji opštine Žitište „organizovali kriminalnu grupu za vršenje više krivičnih dela protiv izbornih prava i službene dužnosti, a radi obezbeđivanja glasova za SNS“, prenosi N1.

Podnosilac krivične prijave tvrdi da su “kriminalne aktivnosti vršene u nameri uticanja na rezultate izbora u opštini Žitište putem organizovanog prekrajanja izborne volje građana”. Petković je u izjavi za N1 istakao da se u poslednjih nekoliko izbornih ciklusa „izborni uslovi pogoršavaju, a da je 17. decembra to postalo nepodnošljivo“.

„Iz tog razloga smo podneli krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu protiv niza opštinskih funkcionera, u nadi da se ovakve antidemokratske i kriminalne pojave više neće ponavljati. Želimo da verujemo da je moguće da Srbija ponovo postane pravna, a ne kao što je trenutno, nažalost, ovo država podređena jednoj stranci. Žitište je mala sredina i nije nam bilo svejedno zbog podnošenja ove krivične prijave, ali neko je morao da istupi i da se suprotstavi ovom bezakonju. To smo uradili mi iz opštine Žitište i nismo se pokajali i pored svih pritisaka“, poručio je Petković, koji je i predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke u Žitištu.

U prijavi se ukazuje na zloupotrebu budžetskih sredstava opštine Žitište u iznosu od oko deset miliona dinara, koja su iskorišćena za navedeni izborni inženjering. U iste svrhe, dodaje se u prijavi, došlo je i do zloupotrebe resursa opštine Žitište, kako materijalnih tako i ljudskih u vidu zaposlenih u opštini Žitište i zaposlenih u javnim i drugim službama AP Vojvodine i Republike Srbije na teritoriji opštine Žitište.

Zloputrebom podataka, odnosno spiskova Centra za socijalni rad i Kancelarije za siromašne u opštini Žitište i vršenjem nedozvoljenog uticaja, pritiska i podmićivanja tih birača iskorišćavanjem njihovog lošeg socijalnog položaja, a za glasanje na izborima za vladajuću listu i to kroz raspodelu drva za ogrev, podelu paketa prehrambenih, hemijskih proizvoda i bele tehnike. Navodi se da je došlo i do kupovine glasova za novac pre izbornog dana i na sam dan glasanja preko funkcionera i članova opštinskog odbora Srpske Napredne Stranke u opštini Žitište, odnosno uz mrežu pomagača i saučesnika.

Izvlačili novac iz opštinskog budžeta zarad „kupovine“ glasova

Podnosilac krivične prijave i advokat koji je prijavu sastavio naglasili su da je ta prijava jedinstvena u Srbiji, dodajući da „osnovano sumnjaju da je korišten sličan model izvlačenja sredstava iz opštinskih budžeta širom Srbije zarad ‘kupovine‘ glasova“.

„Specifičnost krivične prijave koju smo podneli ogleda se u tome da je kroz tu prijavu zapravo objašnjenja arhitektura izbornog inženjeringa u Republici Srbiji na izborima održanim 17. decembra 2023, a kroz prizmu onoga što se dešavalo u jednoj maloj banatskoj opštini“, podvukao je novosadski advokat Ivan Gunjić, koji je sastavio krivičnu prijavu.

Krivična prijava podneta je i zbog uticanja na konačan izborni rezultat putem povrede izbornih prava i procedura i to sastavljanjem netačnog biračkog spiska, povredom izbornih prava na samom biračkom mestu i oko njega, povredom izbornih prava van biračkog mesta (glasanje van biračkog mesta), preseljenjem birača iz Žitišta u mesta u po Srbiji gde su 17. decembra održavani lokalni izbori.

Prema navodima iz prijave, zabeležene su i nepravilnosti u načinu izbora članova Lokalne izborne komisije u opštini Žitište, kao i pritisci na njen rad i odlučivanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari