Krkobabić: Još 100 praznih seoskih kuća dobilo nove, mlade vlasnike 1foto BETAPHOTO Miloš Miškov

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić izjavio je danas da je još 100 praznih seoskih kuća dobilo nove, mlade vlasnike, što je nova pobeda tihe, nevidljive Srbije.

Naveo je da je medju njima svoj krov nad glavom steklo i 82 dece, a da Кumane u Novom Bečeju dobija porodicu sa devetoro dece.

„To je prava pobeda tihe, nevidljive Srbije“, kazao je Кrkobabić nakon što je komisija odobrila novih 100 zahteva za kupovinu kuća na selu.

Prosečna starost dobitnika kuća je 29 godina, a najmlađi supružnici imaju 18 i 23 godine i živeće u selu Bošnjane, opština Varvarin.

Najveća kuća, koja je kupljena za maksimalnih 1,2 miliona dinara, nalazi se u apatinskom selu Prigrevica, ima 205 kvadrata stambenog prostora i isto toliko kvadrata pomoćnih objekata, na 14 ari placa.

Кuća sa najvećom okućnicom od 1,3 hektara nalazi se u opštini Šabac u selu Pridvorina.

Najjeftinija nekretnina staje 539 hiljada dinara i ujedno je i najmanja – 39 kvadrata i osam ari placa u selu Ilinci opštine Šid.

Na današnjoj sednici komisije dodeljene su kuće koje se nalaze u 35 opština Srbije i 77 sela.

Nakon odluke komisije uslediće potpisivanje trojnog Ugovora između Ministarstva za brigu o selu, jedinice lokalne samouprave i korisnika bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Tako će novi dom dobiti 60 mladih parova, 13 poljoprivrednika i poljoprivrednica i 27 samohranih roditelja sa teritorije čitave Srbije.

Većina ovih ljudi je već živela na selu te su, rešavanjem stambenog pitanja, rešili da tamo i ostanu, dok se 13 podnosilaca prijave na ovaj konkurs odvažilo da zameni gradsku sredinu seoskom, navodi se u saopštenju Ministarstva za brigu o sleu.

„Interesovanje za ovaj program ne jenjava i neverovatan je utisak kada odete na teren i vidite te mlade ljude koji su obezbedili krov nad glavom i vide šansu da, baveći se raznim delatnostima na selu, obezbede i egzistenciju svojoj porodici. Verujem da će ovaj program u narednom periodu imati još veću podršku i u Vladi i u budžetu Republike Srbije“, izjavio je Milan Prostran, zamenik predsednika komisije za dodelu sredstava po tom programu i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

Do sada je iz ovog programa, tokom prošle i ove godine, dodeljena 1.101 seoska kuća sa okućnicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari