Kršenje Ustava na dnevnom nivou: Deo opozicije će zatražiti ocenu Ustavnog suda o postupcima Vučića 1Ustavi sud Foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Pojedine opozicione stranke u parlamentu Srbije slažu se da je Aleksandar Vučić odavno trebalo da bude opozvan zbog kršenja Ustava.

Ističu takođe i da je sada pravi moment da se zatraži ocena Ustavnog suda da li je predsednik Srbije prekršio Ustav, prihvatajući Evropski plan. Ima i onih koji ističu da mišljenje Ustavnog suda treba tražiti tek nakon potpisivanja evropskog sporazuma za Kosovo.

„Demokratska stranka bi podržala predlog za razrešenje predsednika Republike Srbije zbog kršenja Ustava. Za taj predlog je potrebna trećina poslanika i mišljenje Ustavnog suda da je došlo do kršenja Ustava. Nakon tog mišljenja, dve trećine poslanika razrešava predsednika“, kaže za Danas Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, i dodaje da je Vučić odavno trebalo da bude opozvan, jer krši Ustav na dnevnom nivou.

Prema njenim rečima, problem je u tome što je Ustavni sud, nažalost, političko telo pod kontrolom Aleksandra Vučića, a ne nezavisna institucija.

Podseća da ovaj sud danas radi u nepotpunom sastavu sa 11 od 15 sudija, te i to dobro pokazuje kakav je odnos prema ovoj instituciji i koliko se njeno mišljenje smatra važnim.

„Treba koristiti svaku mogućnost da se preispita odgovornost Aleksandra Vučića zbog odluka koje donosi, ali su dometi naših institucija vrlo ograničeni. Ustavni sud kao i ostale državne institucije su pod potpunom kontrolom vladajućeg režima i njihov jedini zadatak je očuvanje Aleksandra Vučića što duže na vlasti uprkos njegovom očiglednom kršenju zakona i Ustava“, kaže sagovornica Danasa.

I Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Moramo-Zajedno, smatra da Vučić krši Ustav, manje više, svakoga dana. Doaje da treba tražiti raspravu u Skupštini o tom njegovom nezapamćenom maniru.

„Šta je on prihvatio, a šta nije prihvatio u Briselu, to sam sveti Bog zna. Ono u šta sam siguran je da Srbija treba da se bori za sporazum koji našim državljanima na KiM garantuje potpuno bezbednost i perspektivu dobrog života, regionu trajan mir i stabilnost, a Srbiji garantuje siguran i dogledan ulazak u EU.Izneo sam detaljan plan kako za to treba da se borimo. Koliko god to izgledalo komplikovano, uveren sam da je moguće pronaći način da takav sporazum bude usaglašen sa Ustavom“, ističe Zelenović.

Vojislav Mihailović, lider POKS-a, nema dilemu i smatra da je Aleksandar Vučić prekršio Ustav prihvatanjem francusko – nemačkog sporazuma, jer su Kosovo i Metohija u preambuli ustava upisani kao sastavni deo Srbije, dok pomenuti sporazum tzv.Republiku Kosovo i Republiku Srbiju tretira kao ravnopravne strane u sporazumu, odnosno države.

„POKS će podržati zahtev za opozivom Vučića ko god da predloži tako nešto. Mi ga već sada ne smatramo predsednikom, jer to što on radi, ne samo da je protivustavno, nego neshvatljivo za svakog Srbina, građanima Srbije. To predstavlja čin veleizdaje“, ističe Mihailović, a dr Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri da je jedna od inicijativa te stranke i obraćanje Ustavnom sudu sa zahtevom za ocenu ustavnosti NATO EU sporazuma.

Ona napominje da su ostavku predsednika Vučića već tražili i da će na njoj insistirati.

„Nažalost, jasno je da se ova šizofrena situacija i održava danima zbog toga što su institicije blokirane, pa i Ustavni sud, koji kao i slučaju Briselskog sporazuma može da okarakteriše kao politički akt, a ne statusno-pravni sporazum međunarodno-javnog prava kojim se priznaje suverenitet druge strane, lažne države Kosovo. Ali, svakako ćemo i na tome insistirati, jer Ustavni sud mora da,se oglasi“, ali i Tužilaštvo mora da reaguje na kršenje čl 305.do 320.KZ o ugrožavanju ustavnog uređenja Srbije“, ističe Kerković.

Prema njenoj oceni, da Srbija nije potonula u autoritarnost, ove bi institicije i same to morale da konstatuju, kao što bi i predsednik Skupštine morao da zakaže vanrednu sednicu Skupštine.

„Blokada institucija omogućava nekažnjenu izdaju nacionalnih interesa od,strane izvršne vlasti“, napominje poslanica Dveri.

A Aleksandar Olenik, samostalni poslanik, podseća da on podržava potpisivanje Evropskog sporazuma za Kosovo.

„Nakon potpisivanja Evropskog sporazuma za Kosovo, apsolutno podržavam da njegovu ustavnost proveri Ustavni sud. Ovde treba posebno istaći da sam ustav određuje mehanizme za izmenu svih odredbi Ustava, osim preambule tj. uvodnog dela. Preambula ne proizvodi pravno dejstvo kao druge odredbe jer i nije deo Ustava, već njegov uvod. I inače, Ustav prati realan život i menja se, pa cilj ustava nije održavanje građana u zabludi već mu je uloga da ograničava vlast“, zaključuje Olenik, pojašnjavajući da je uslov da Ustavni sud razmatra sporazum EU je da on bude potpisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari