"Deo nove strategije Vučića koji nas udaljava od EU i vraća u 90-te": Sagovornici Danasa o proslavi krsne slave Vojske Srbije 1Tviter Miloš Vučević

U Srbiji je sve moguće kada ste na vlasti. Iako je Srbija po Ustavu sekularna država, a vojska državna institucija i Zakon o odbrani zabranjuje upotrebu vojske u stranačke, ideološke i verske svrhe, slavljenjem slave Vojske Srbije vlast manipuliše verskim osećanjima, što bi pripadnici drugih verskih zajednica mogli da shvate kao diskriminaciju. To je opasno po javni interes i po svakog našeg građanina, smatraju sagovornici Danasa.

Pitali smo ih da prokomentarišu vest da je Vojska Srbije u utorak prvi put obeležila krsnu slavu, Svetog despota Stefana Visokog.

Tim povodom, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su, u crkvi Svetog Marka u Beogradu, liturgiji koju je služio patrijarh Porfirije.

Uz čestitke svim pripadnicima Vojske Srbije povodom krsne slave, patrijarh Porfirije predao je generalu Mojsiloviću ikonu Svetog despota Stefana Visokog, koju je darovao Vojsci Srbije.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, za Danas kaže da se kao veoma posvećen pravoslavni vernik, raduje tome da naša vojska proslavlja svece naše crkve.

– Ali imajući u vidu odredbu člana 33 stav 2 Zakona o odbrani, po kojoj je zabranjena upotreba vojske u stranačke, ideološke i verske svrhe, zaključujem da bi naše kolege pripadnici drugih verskih zajednica to mogli da shvate kao diskriminaciju i da i oni sa punim pravom traže da vojska upražnjava njihove verske obrede. Nadam se da ovo neće izazvati podele među pripadnicima Vojske Srbije – ukazuje Antić.

A Nebojša Zelenović, kopredsednik Zajedno, za Danas, podseća da je Srbija, po Ustavu, sekularna država.

– Manipulisanje verskim osećanjima, koje vlast na ovaj način vrši, opasno je po javni interes i po svakog naseg građanina. Da li je kažnjivo ako pripadnici Vojske, katoličke ili muslimanske veroispovesti, ili oni koji su ateisti, ne učestvuju u obeležavanju slave – pita se on.

Kako dodaje, „mi koji slavimo slavu to doživljavamo kao veliki godišnji praznik, koji proslavljamo sa onima koje volimo i poštujemo“.

– Tome je strana svaka prinuda, zloupotreba osećanja i bilo kakva neiskrenost. Zloupotreba vlasti će se nastaviti dok im građani ne pokazu put u istoriju. Zato nastavljamo proteste Srbija protiv nasilja, do konacne pobede – ističe Zelenović.

Dragan Šormaz, osnivač Evroatlantskog saveta Srbije, slično misli i navodi da je Srbija sekularna država, a vojska je državna institucija.

– Vojska ima pripadnike koji su drugih veroispovesti, ateista…Mislim da je jučerašnji događaj deo nove strategije Vučića koji nas udaljava od EU i vraća u 90-te. Pokret koji planira, uporno insistiranje na politici neutralnosti, nesvrstanosti… Vučić je svestan da Srbija sa njim na čelu ne može biti članica EU i zato već duže vreme širi mržnju ne samo prema NATO, nego i prema EU, izmišlja nove mogućnosti u Aziji, Africi, Latinskoj Americi… – kaže on za Danas.

Kako zaključuje, to nema nikakve veze sa vojskom, nego samo sa slikom Srbije koju Vučić želi da stvori u narodu.

Za Bojana Kostreša, predsednika LSV, to je još jedan dokaz da je u Srbiji sve moguće kada ste na vlasti.

– U sekularnoj državi koja je i višenacionalna i multikonfesionalna da bilo koji državni organ slavi slavu jedne konfesije je blago rečeno neprikladno a mislim i protivustavno. Na žalost to samo pokazuje da živimo u društvu u kome povlašćeni mogu sve i da za njih Ustav, zakoni ali i elementarna pristijnost ne vaze – zaključuje Kostreš.

Odlukom Sabora Srpske pravoslavne crkve u maju ove godine, Vojsci Srbije dodeljena je zvanična slava – Despot Stefan Lazarević. Sinod Srpske pravoslavne crkve je na osnovu te odluke opredelio da će status vojnog hrama biti dodeljen crkvi Svetog Marka u Beogradu, s obzirom na to da u toj crkvi postoji oltar posvećen despotu Stefanu Lazareviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari