Kurti: Ako se Srbi na Kosovu plaše nekoga, to nisam ja niti moja vlada 1foto EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da Vlada Kosova i građani Kosova nisu za izazivanje incidenata, kao i da Srbi na Kosovu nisu preplašeni kosovske vlade, već da su „preplašeni zbog pritiska paralelenih struktura“.

Kurti je na konferenciji za novinare na srpskom jeziku rekao da su specijalne snage kosovske policije na severu Kosova da bi podržali graničnu policiju, zbog rizika od „ljudi koji protestuju i njihovih struktura“, te dodao da specijalne jedinice nemaju drugu svrhu osim zaštite granične policije na prelazima Brnjak i Jarinje.

„Naša odluka i mere koje smo preduzeli nisu zamišljene protiv ikoga. Mi želimo slobodu kretanja i smatramo da treba da se o ovome razgovara u Briselu“, rekao je Kurti.

On je dodao i da je evropskim predstavnicima Miroslavu Lajčaku i Đuzepu Borelju pokazao spremnost za te razgovore, ali da izgleda nije bilo spremnosti Beograda.

Premijer Kosova ističe da nikom nije u interesu da se situacija na severu Kosova pogorša i da dođe do eskalacije.

„Moram da kažem da ako pratite način na koji govori predsednik Srbije, onda izgleda da su nekome potrebni incidenti, ali to nije premijer Kosova i nisu građani Kosova bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Želim da ni Srbija ni Kosovo ne uvode privremene tablice, ali mi moramo da imamo naše privremene tablice dokle god Srbija ima njene“, rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn

Govoreći o komunikaciji sa srpskim stanovništvom na Kosovu, rekao je da je u stalnoj komunikaciji sa njima, od onih koji su političari u Vladi Kosova do onih koji nisu politički aktivni i da među njima ne pravi razliku.

On je ocenio da među Srbima na Kosovu ima onih koji prave razliku kada se sastaju s njim i da neki ne žele da to bude javno, te da mu je žao zbog toga.

„Oni su meni rekli da kada se vrate u svoju opštinu, da tamo možda ja neću biti u stanju da ih branim. Ja ne mislim da su Srbi sa Kosova preplašeni od ove Vlade, ali ima neki drugih faktora, od kojih se oni boje. Ja sam ovde za sve građane, bez obzira na političku stranku ili nacionalnu pripadnost, ali još nismo u toj situaciji da možemo da branimo svakoga od raznih paralelnih struktura“, naglasio je Kurti.

Kurti je naveo primer Srbina iz Raniluga, kojeg je imanovao za savetnika i dodao da je on nakon par sati „podneo ostavku zbog pretnji i zastrašivanja“.

„Znači, ako se Srbi na Kosovu plaše nekoga, budite sigurni da to nisam ja niti moja vlada“, zaključio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.