Kurti: Današnja odluka suda ne prejudicira konačnu presudu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti ocenio je večeras da je odluka Ustavnog suda o suspenziji ukaza predsednika Kosova Hašima Tačija o mandataru za sastav nove vlade Kosova u javnom interesu i da služi ostvarivanju pravde, ali da ne prejudicira konačnu presudu Ustavnog suda o ovom pitanju.

„Zato je izuzetno važno da se ne zanosimo, da ostanemo usredsređeni na naš cilj boljeg upravljanja situacijom sa pandemijom COVID-19“, kazao je Kurti.

Ustavni sud Kosova doneo je danas odluku da prihvati zahtev pokreta Samoopredeljenje (PS) da se donese privremena mera u vezi sa ocenom ustavnosti ukaza predsednika Kosova Hašima Tačija o mandataru za sastav Vlade Kosova.

U odluci suda se ističe da je sud većinom glasova odlučio da suspenduje ukaz predsednika Kosova o mandataru za sastav Vlade.

„Sud je većinom glasova odlučio da prihvati privremenu meru sa rokom trajanja do 29. maja 2020. godine i da odmah suspenduje primenu ukaza predsednika Republike Kosovo“, kaže se u odluci Ustavnog suda Kosova.

Odluka Suda automatski stavlja van snage taj zahtev i zabranjuje da se to pitanje postavi na dnevni red sednice Skupštine Kosova najmanje do 29. maja ili do donošenja presude po ovom pitanju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.