Kurti održao govor britanskim laburistima u Liverpulu 1Printskrin Iks/Kurti

Aljbin Kurti, premijer Kosova, učestvovao je na kongresu Laburističke partije u Velikoj Britaniji, i održao je govor u kome je zahvalio za podršku kosovskoj nezavinosti.

On je na platformi Iks, bivši Tviter, objavio da mu je bila čast da prisustvuje i govori kongresu sestrinske partije.

Razgovarali o dubokom uticaju koju je Laburistička partija imala na nezavisnost Kosova, našoj zajedničkoj misiji da obezbedimo dostojanstven i društveno zaštićen život za naše građane, i našoj kolektivnoj borbi protiv klimatskih promena, navodi se u Kurtijevoj objavi.

Uticaj Laburističke partije na sudbinu Kosova bio je važan i veliki, poručio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti dodajući da je tokom dva važna istorijska događaja za Kosovo – 1999. i 2008. godine kada je, kako kaže, Kosovo „oslobođeno i postalo nezavisno“, na vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu bila upravo ta partija.

Kurti je, u okviru Konferencije Laburističke partije u Liverpulu, kazao da je Velika Britanija 1999. godine, pod vođstvom Tonija Blera, bila deo vojne intervencije NATO-a da se zaustavi nastavak, kako je naveo, „genocidne kampanje srpskih snaga“, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera, a prenosi Kosovo onlajn.

Dodao je da je u februaru 2008. godine, odmah po proglašenju nezavisnosti, Velika Britanija sa Gordonom Braunom kao premijerom, bila jedna od prvih zemalja koja je priznala Kosovo.

Kurti je govorio i o socijaldemokratskom upravljanju na Kosovu, sprovedenim reformama, socijalnoj politici, politici zapošljavanja, energetike i obrazovanja, prioritetnim oblastima vlade prema ovogodišnjem budžetu, ekonomskim pokazateljima i demokratskom napretku koji se vidi u međunarodnim izveštajima.

„Nažalost, zamah dostignuća i napretka Srbija stalno osporava“, kazao je.

Govoreći o 24. septembru, Kurti je rekao da je Srbija, kao saveznik Rusije, pokušala da kopira scenario Donbasa kako bi osvojila sever.

„Povećanje srpskog vojnog prisustva na granici sa Kosovom Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće opisao je kao neviđeno, dok snimci snimljeni dronovima u posedu terorističke grupe otkrivaju da su paravojne trupe obučavane u zvaničnim vojnim bazama što nepobitno dokazuje direktnu umešanost države Srbije u planiranje napada koji je izvršen pre dve nedelje u Banjskoj, 24. septembra“, kazao je Kurti.

Naglasio je da sadašnjost i budućnost Kosova, kao i mir i bezbednost Evrope ne mogu biti taoci Srbije i da od toga zavisi perspektiva mira, pravde i prosperiteta u vremenu punom izazova.

Pre početka radnog ručka na kojem se obratio, kako je navedeno u saopštenju, Kurti je prisustvovao dočeku koji su za međunarodne goste organizovali sekretar za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva u senci Dejvid Lemi i generalni sekretar Laburističke partije Dejvid Evans.

Tokom svog prvog dana na Godišnjoj konferenciji Laburističke partije Ujedinjenog Kraljevstva, sinoć premijer Kosova Aljbin Kurti održao je govor na temu „Globalni izazovi, kolektivna rešenja“.

Tom prilikom izdvojio je dva globalna izazova – autokrate i pretnja koju predstavljaju po bezbednost i klimatska kriza i njen uticaj na živote i dobrobit ljudi širom sveta, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari