Kurti: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine mora obostrano da garantuje prava manjinama 1foto: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio večeras, posle sastanka sa predstavnicima albanske i bošnjačke zajednice u Srbiji, da normalizacija odnosa Beograda i Prištine mora obostrano da garantuje prava manjinama, sledeći starndarde Evropske unije.

„Normalizacija odnosa Kosova i Srbije mora da garantuje prava manjina u obe zemlje recipročno i u skladu sa standardima EU. Danas sam se sreo sa liderima albanske i bošnjačke zajednice u Srbiji, koji samo zahtevaju ista prava koja uživa srpska zajednica na Kosovu“, objavio je Kurti na Tviteru, uz fotografije sa čelnikom SDA Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom, predstavnikom Albanaca sa juga Srbije u Skupštin Srbije Šaipom Kamberijem i poslanicima Enisom Imamović i Selmom Kučević.

U saopštenju Vlade Kosova, koje su preneli prištinski mediji na albanskom, navodi se da je Kurti sa predstavncika albanske i bošnjačke manjine u Srbiji razgovarao „o sastavnim elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“ i da je njihova delagacija zahtevala reciprocitet prava sa Srbima na Kosovu.

„rava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društvo. Za razliku od Srbije, pošto je Fridom Haus (Freedom House) svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve“, istakao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

On je, pema izveštaju portal JUGpress, dodao da „različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije”.

„Troje poslanika u Skupštini Srbije, koji prihvataju nezavisno Kosova, Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi, zajedno sa Sulejmanom Ugljaninom istakli da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutini i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševo, Medveđa i Bujanovac u dolini. Tražili su reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo“, navodi se u saopštenju vlade, prenosi Klankosova.tv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.