Kurti: Opštine sa srpskom većinom u povlašćenom položaju u odnosu na druge opštine 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas da je deset opština sa srpskom većinom u povlašćenom položaju u odnosu na druge opštine u kojima Albanci čine većinu.

Kurti je na društvenoj mreži Tviter napisao da je deset opština sa srpskom većinom na Kosovu dobilo u proseku 62 odsto više budžeta po glavi stanovnika, kao i 89 odsto više kapitalnih izdataka od ostalih 28 opština, od kojih je 27 sa albanskom većinom, dok je jedna sa turskom većinom.

„Ovo pokazuje odeljenje za budžet Ministarstva finansija Kosova. U podacima za poslednjih 14 godina, od 2008. godine do 2022. Kada je u pitanju korišćenje budžeta, šest relativno dobro integrisanih opština, sa srpskom većinom na jugu Kosova, konstantno su radili bolje od četiri opštine na severu“, napisao je Kurti.

Ocenio je da su srpski političari i opštinski lideri u šest južnih opština bili sposobni da planiraju i obezbede više obrazovne, zdravstvene i saobraćajne infrastrukture za svoje građane od četiri opštine na severu.

Prema njegovim rečima, „međunarodna zajednica bi trebalo da smatra Vladu Srbije odgovornom za prinudu lokalnih građana preko šačice kriminalaca, predvođenih trgovcima novcem, narkoticima i oružjem sa crne liste američkog Trezora“, napisao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.