Kurti: Optimista sam povodom sporazuma postignutog u Ohridu, neophodna brza implementacija 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je optimista povodom sporazuma postignutog u Ohridu i ocenio da je neophodna brza implementacija, prenela je Koha.

Kurti je u petak uveče u okviru Delfi foruma u ​​Grčkoj rekao da brzu primenu sporazuma smatra izazovom, dodavši da je EU pokazala da može da normalizuje odnose.

„Dogovor je inspirisan modelom dve Nemačke. U osnovi, dve države koje odlučuju da žive jedna s drugom, sa svojim suverenitetom i jednakim pravima. Optimista sam po pitanju ovog dogovora. Potrebna nam je brza implementacija. Sada je implementacija izazov, ali ne i nešto čega treba da se plašimo“, kazao je Kurti.

On je dogovor iz Ohrida opisao kao veliki uspeh za Kosovo, Srbiju i EU i dodao da Beograd i Priština moraju da rade na promeni budućnosti, prenosi Kosovo onlajn.

„Naši odnosi sa Srbijom nisu normalni, potrebna nam je normalizacija. Kosovo je normalna, demokratska zemlja, ne velika zemlja, ali dobar primer kako ekonomski razvoj i demokratija idu ruku pod ruku. Mi smo pokazatelji uspeha NATO intervencije“, naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, moraju se normalizovati odnosi, jer istoriju i geografiju ne možemo da menjamo.

„Možemo da promenimo budućnost, možemo da radimo za bolju budućnost. Ohridski sporazum je veliki uspeh za Kosovo, Srbiju i EU“, ocenio je Kurti i dodao da je Kosovo usklađeno sa zapadnim vrednostima, što pokazuju sankcije uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari