Kurti poručuje da ne zaustavlja pomoć iz Srbije i otkriva broj građana koji primaju pomoć u evrima od Vlade Kosova 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da kosovska vlada ne zaustavlja pomoć Srbima od strane Beograda, ali da ukoliko ta pomoć stigne u dinarima, treba je prebaciti u evre, prenosi Kosovo online pisanje Ekonomje onlajn.

Kurti je naglasio da je Centralna banka Kosova donela odluku o pitanju dinara i da će to podržati izvršna vlast.

On je pomenuo i broj građana koji imaju bankovne račune i koji primaju penzije od Vlade Kosova.

„Jedina valuta kao sredstvo plaćanja na Kosovu je evro i tu odluku donela je Centralna banka Kosova. Ona je napravila prelazni plan sa deset koraka, mi ćemo podržati ovaj plan onoliko koliko je za to potrebna izvršna vlast sa svojim resorom. Na dobrom smo putu i ​​jasno je da uprkos apokaliptičnim upozorenjima iz Beograda, praktično nema incidenata na terenu”, rekao je Kurti.

On je ukazao da se plaćanja na Severu vrše u evrima.

„U Leposaviću, Zvečanu, Zubin-Potoku i Mitrovici na Severu, plaća se u evrima u kafanama. Da ne zaboravimo da postoji preko 33.000 bankovnih računa na koje Srbi dobijaju pomoć u evrima koju daje Vlada Kosova. Nećemo zaustaviti pomoć koja im stiže iz Srbije, ali ako dođe u dinarima, na Kosovu ih treba konvertovati u evre“, izjavio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari