Kurti posetio preduzeće u Gračanici: Sramota što EU predlog nije potpisan 27. februara 1Aljbin Kurti Foto: Twitter/@albinkurti

Naša očekivanja su da će se nastaviti pripreme za sastanak 18. marta u Severnoj Makedoniji u Ohridu i videćemo kako da priložimo usaglašenu evropsku definiciju i pravi plan implementacije koji treba da karakteriše inkluzivnost i efikasnost, poručio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti, tokom posete preduzeću u Gračanici.

27. februara u Briselu je održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, fokusirana na EU predlog. Njegova sadržina je istog dana objavljena, a Evropljani kažu da su se Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić usaglasili da o 11 članova koliko broji dokument – više neće raspravljati.

Iste večeri Vučić je nakon sastanka, upitan o potpisivanju dokumenta, poručio da „ne ide to tako lako“, da bi posle kazao da je EU predlog „de fakto priznanje Kosova“ i da ga zato nije potpisao, naznačivši da ne pristaje ni na „Kosovo u UN“.

Sa druge strane, Kurti je još od prošlog ponedeljka ponavljao jedno isto – da je on na sastanku bio spreman da odmah potpiše EU predlog, a da je srpski predsednik to odbijao.

Isto je ponovio i danas u Gračanici.

„Bio sam spreman da potpišem kada sam bio u Briselu, tako da su za dogovor potrebne dve strane, a samo jedna nije dovoljna. Sramota je što usaglašeni tekst sa pet rečenica u preambuli i ukupno 11 članova nije već potpisan 27. februara. A zašto nema potpisa, odgovor morate da tražite od drugih”, rekao je Kurti.

Tako je zapravo odgovorio na pitanje Da li će biti potpisivanja na narednom sastanku, koji je zakazan za 18. mart u Severnoj Makedoniji u Ohridu.

Dodao je i da sada očekuje sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, koji u Prištinu, kako je potvrđeno iz EU dolazi već sutra.

Kurtija su upitali i o planu za sprovođenje EU predloga.

„Plan za sprovođenje evropskog predloga treba da bude sveobuhvatan i efikasan“, poručio je kratko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari