Kurti: Poslovni forum dijaspore doprinosi razvoju Kosova 1Foto: Beta/European Council/Zucchi Enzo

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se nada da će Poslovni forum dijaspore, kroz umrežavanje koje nudi, uspostaviti saradnju, doprineti novim investicijama i izvoznim partnerstvima između kosovskih i preduzeća dijaspore, saopšteno je danas iz Vlade Kosova.

Kurti je na Forumu, kome je prisustvovalo oko 120 privrednika iz dijaspore i oko 100 privrednika sa Kosova, predstavnici Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine, predstavnici privrednih komora, gradonačelnici i predstavnici USAID-a, rekao da je tokom posete SAD predstavio ekonomska dostignuća Kosova i potencijale za ulaganja.

Između ostalog, izdvojio je potpisivanje ugovora sa MCC-om za ulaganje od 236,7 miliona dolara u energetski sektor u narednim godinama, posete tehnološkim kompanijama za predstavljanje potencijala IT sektora na Kosovu i razgovore o najnaprednijim načinima korišćenja tehnologije za unapređenje poljoprivrede.

Kosovski premijer je ocenio da je potencijale i ekonomske interese Kosova takodje predstavio na sastancima koje je imao na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj.

Ocenio je da je mlada i tehnološki napredna populacija, koja tečno govori strane jezike, ima najveći regionalni pristup internetu i niske cene, što čini Kosovo konkurentnim sa radnom snagom.

Kurti je rekao i da se u cilju bržeg ekonomskog razvoja radi na jačanju pravnog poretka, uz formiranje Privrednog suda, kao i na daljem unapredjenju infrastrukture i poslovanja na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari