Kurti: Prihvat Avganistanaca nije samo humanitarno, već i pitanje savezništva sa SAD 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da su u toku razgovori sa Sjedinjenim Američkim Državama oko prihvata i smeštaja avganistanskih civila i napomenuo da to nije samo humanitarno, već i pitanje bezbednosti i savezništva sa SAD.

Vlada Kosova se već mesec dana bavi pitanjem prihvata Avganistanaca rekao je Kurti i dodao da su formirane i radne grupe, javlja Radio slobodna Evropa.

„Kosovo ima SAD za svog glavnog saveznika i nezamenljivog strateškog partnera. Pitanje smeštaja izbeglica iz Avganistana, pored aspekta humanitarne solidarnosti sa naše strane, ima i dimenziju savezništva i partnerstva sa SAD“, rekao je Kurti novinarima u Prištini.

Izjava premijera Kosova dolazi dan nakon što je Vlada Kosova odobrila zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova za privremenu zaštitu osoba koje se nalaze u opasnosti od unutrašnjeg sukoba u Avganistanu i koji su zatražili migracionu vizu u Sjedinjenim Američkim Državama.

SAD su ranije od Kosova i Albanije zatražile da prihvate neke od avganistanskih civila koji su sarađivali sa međunarodnim snagama.

Još se ne zna koliko Avganistanaca će boraviti na Kosovu dok ne dobiju američke vize.

Američki Stejt department najavio je novi program koji će omogućiti hiljadama Avganistanaca da se kao izbeglice presele u SAD.

Međutim, oni najpre moraju biti smešteni u neku o trećih zemalja, gde će boraviti od 12 do 14 meseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.