Kurti upire prstom ka Srbiji: Vozilo sa BG tablicama, oružje proizvedeno u Srbiji i ručne bombe korišćene u napadu na KFOR (VIDEO) 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

„U Zvečanu je sprečen teroristički napad“ – nakon Svećlje, danas poručuje i kosovski premijer, navodeći da je to učinjeno u saradnji sa Kosovskom obaveštajnom agencijom.

Upire prstom u zvanični Beograd, te kaže da je „Srbija jasno pozicionirana za eskalaciju situacije“. Zvanični Beograd prethodno je odbacio navode Prištine, dok Srpska lista u sličnom tonu poručuje da je reč o „klasičnoj podmetačini“ kako bi došlo do eskalacije situacije, prenosi KoSSev.

„Panorama ove terorističke organizacije je jasna: automobili beogradskih registarskih oznaka, vlasništvo državne železnice Srbije, pronađeno oružje je svo proizvedeno u Srbiji, uključujući i ručne bombe proizvedene 2021. godine, koje su korišćene u napadu u Zvečanu 29. maja 2023. na vojnike KFOR-a“, naveo je Kurti.

Ponavlja ono što je danas kazao kosovski ministar unutrašnjih poslova – da su u automobilu navodno pronađeni prsluci sa natpisima ruskih i srpskih jedinica i logom i identifikacionim oznakama organizacije ‘Severna Brigada’.

„Pronađena velika količina naoružanja ukazuje na razmere planirane akcije i sprečenih posledica“, smatra Kurti.

Zaključuje da je „Srbija jasno pozicionirana za eskalaciju situacije“.

„Pored agresije koju je Srbija preduzela na Republiku Kosovo kidnapovanjem tri službenika Kosovske policije na našoj teritoriji 14. juna 2023. godine, borbe protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo, napravila je korak dalje organizovanjem terorističkih napada“, naveo je Kurti.

On se zahvalio Kosovskoj policiji i OIK na tome što, kako kaže, sve vreme rade na „očuvanju zakonitosti i ustavnosti i sprečavanju kriminala i terorizma“ na Severu Kosova.

Podsetimo, sinoć je u Zvečanu izvršena akcija specijalnih jedinica Kosovske policije, kada je zaplenjeno vozilo u kojem je, prema navodima Prištine, pronađena velika količina oružja, municije i drugih predmeta.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja i pre dolaska EOD tima, odnosno uviđaja ove jedinice KFOR-a, izašao je sa navodima da je reč o oružju i eksplozivima koju su bili planirani za korišćenje u terorističkom napadu.

To je ponovio i danas u bazi specijalnih jedinica u južnom delu Mitrovice „Belvedere“, na konferenciji za štampu zajedno sa direktorom Kosovske policije, Gazmendom Hodžom, dok je iza njih stajala veća količina oružja, municije, ali i vozilo u kojem je navodno sve to bilo spakovano.

Za razliku od navoda Prištine, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, u današnjem obraćanju medijima kazao je da je ovo naoružanje u Zvečanu podmetnuto.

„Plan Aljbina Kurtija i Prištine je bio da oružje koje su prikupili od ljudi koji nisu posedovali dozvole sada podmetnu Srbima da bi to bio povod za nova hapšenja i krize na Severu“, rekao je Petković.

Naznačio je da su srpski organi predvideli tako nešto, da je BIA došla do informacija koje je definisao kao „neoboriv dokaz“, a koje su uoči akcije prosleđene „gotovo najmoćnijoj zemlji na svetu i gotovo najznačajnijoj obaveštajnoj službi na svetu“.

Izneo je tvrdnju da Priština planira da „protera Srbe sa Severa“ do Vidovdana, ali i kazao da Srbija to neće da dozvoli.

Srpska lista: Klasična podmetačinar

U sličnom tonu u međuvremenu je Srpska lista poručila da je „sijaset jasnih dokaza razotkrio laži Dželjalja Svećlje i ovu klasičnu podmetačinu“.

„Propagandna mašinerija Aljbina Kurtija i Dželjalja Svećlje neprestano nastoji da kriminalizuje čitav sever Kosova i Metohije sa ciljem da se pronađe alibi za prisustvo do zuba naoružanih specijalaca u našim opštinama koji mesecima unazad izazivaju incidente“, poručili su.

Navode da se Kurti „sprema da izazove sukobe“, te da je „podmetanje oružja i razne vojne opreme samo deo propagandne aktivnosti Prištine sa ciljem dalje eskalacije situacije na terenu“.

„Laži je previše, pa da krenemo redom počev od toga da je vozilo u kome su navodno pronašli oružje i opremu, ukradeno pre tri godine, da su tablice na njemu nevažeće već tri godine, te da je neverovatno da je takvo vozilo moglo da prođe neopaženo 40 kilometara, kako tvrdi Svećlja, pored svih ilegalnih punktova koje je njegova policija postavila“, naveli su.

Naglašavaju i da je Priština „lažima pokušala da prekrije i opravda gomilanje svojih vojnih trupa u južnom delu Kosovske Mitrovice“.

„Dželal Svećlja je takođe danas izneo gomilu neosnovanih lažnih optužbi protiv gospodina Aleksandra Filipovića imputirajući da je u zgradi opštine Leposavić imao kancelariju i u njoj neke radio uređaje što je notorna laž jer gospodin Filipović niti je radnik opštine, niti je imao kancelariju u njoj“, naveli su.

Iz ove stranke su još jednom pozvali KFOR i EULEX da postave svoje snage na svim važnim tačkama na severu i spreče dalje pogoršanje situacije na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari