Kurti razočaran dijalogom u Briselu: Za šta je optužio Lajčaka? 1foto: Printscreen/Kosovo Online

Na trilateralnom sastanku u Briselu bilo je jasno pozicioniranje protiv Kosova, a posebno protiv osnovnog sporazuma, izjavio je danas premijer Kosova Aljbin Kurti, naglašavajući da su specijalni izaslanik EU u dijalogu Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na njegov predlog reagovali istovetno.

Oni su udarili na budućnost Kosova. Ili ćemo sprovesti sporazum u celini, ili ne možemo da sprovedemo ono što Srbija želi. Nezavisna Republika Kosovo neće ići tim putem, rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

Kurti je objasnio da je predložio redosled koraka u primeni osnovnog sporazuma, ali su Vučić i Lajčak
„reagovali sa istim mišljenjem i sa istim koordinisanim zanemarivanjem i obojica su rekli da je taj plan veoma nerealan“, prenosi Reporteri.net

Kurti je podsetio da je posrednik u dijalogu po završetku sastanka rekao da je Vučić prihvatio dokument i predlog EU, a da je delegacija Kosova odbila.

Takve informacije su netačne. U tom Lajčakovom planu se sprovodi ono što Srbija traži, rekao je Kurti.

Prema rečima Kurtija, sveobuhvatnost sprovođenja svakog člana sporazuma određena je samim aneksom implementacije odobrenim u Ohridu.

U tom aneksu su i tri konkretne klauzule kojima je definisano da se svaki član Osnovnog sporazuma mora primeniti i ni u jednom od njih strane ne mogu da izražavaju opstrukcije, naglasio je Kurti.

Reći da se primeni samo pola sporazum je isto što i reći da sporazum treba da se poništi. Stoga nisam prihvatio takav scenario, jer za mene i Evropski savet takav sporazum postoji i niko ga ne može poništiti, rekao je Kurti i istakao da su otišli predaleko sa merama protiv Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari