aljbin kurtifoto FoNet/UN

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da su odnosi sa SAD dobri, dodajući da to što su saveznici, „ne znači da se apsolutno svaki put slažu“.“Saradnja sa SAD je veoma dobra, mi smo partneri, saveznici, prijatelji, ali to ne znači da se apsolutno svaki put u svakom pitanju slažemo oko svega“, kazao je Kurti prilikom postavljanja kamena temeljca jedne fabrike nameštaja u opštini Kamenica.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je ranije da su dešavanja oko zabrane upotrebe dinara uticala na kvalitet američko-kosovskog partnerstva, dok Kurti navodi da je kosovska Vlada dužna da poštuje uredbu Centralne banke Kosova (CBK) o dinaru.

„Ako nas pozovu da potpišemo sporazum (sa Srbijom), sigurno ću ići. Ovo radim za EU, ali i zato što moramo da imamo normalne odnose sa Srbijom. Što se mene tiče, odnosi bi se normalizovali još prošle godine, ali ako to nije urađeno u februaru i martu 2023. može u februaru i martu 2024, zašto ne“, rekao je Kurti.

Kazao je da je sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom razgovarano o dijalogu i značaju potpisivanja sporazuma, ali je dodao da pismo premijerke Srbije Ane Brnabić Evropskoj uniji „znači da je Srbija praktično odstupila iz dijaloga“.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, on je rekao da se Srbija „ne naoružava da bi se branila, pošto Srbija nema od koga da se zaštiti“.

„Ona to kupuje zbog svog agresivnog Ustava i svojih srpskih projekata. Konkretno, kupuje oružje od Rusije i od Kine, po mom uverenju, želi sebe da dokaže, posebno Kremlju, da je u kontinuitetu sa Putinovom politikom, tačnije da je agresivna prema Kosovu. Često smo čuli teze da Beograd ima dobre odnose sa Moskvom, da mu je Moskva potrebna u odnosu na Kosovo. Rekao bih da je to tačno, ali je i suprotno“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, Beograd je „veoma agresivan“ prema Kosovu upravo da bi se dokazao kod ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Zato što Putin nikome ne veruje i kao diktator traži da mu se dokažu oni koje smatra prijateljima, a to radi predsednik Srbije (Aleksandar) Vučić, koji kupovinom oružja i agresivnim izjavama prema Kosovu dokazuje lojalnost predsedniku Rusije“, naveo je on.

Kurti je dodao da normalizacija treba da se dogodi, ali da ne može da postoji normalizacija koja je u suprotnosti sa „pravom Republike Kosovo da postoji, da se brani i da bude slobodna“.

„To treba da bude i po evropskim standardima i normama, pošto je Brisel mesto gde se dogovaramo i pregovaramo, ali istovremeno Brisel definiše i okvire, recimo politički i vrednosni okvir kontinenta kojem pripadamo“, izjavio je on.

Kazao je da od Albanije očekuje „uvek veću i bolju podršku nego od bilo koga drugog“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari