Kurti se obratio video porukom Srbima sa Kosova: Od 1. avgusta do 30. septembra tablice sa oznakom RKS (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovski premijer Aljbin Kurti obratio se danas video porukom na Fejsbuku Srbima sa Kosova u kome ih je obavestio da će se od 1. avgusta do 30. septembra u Prištini i ostala 33 opštinska centra za registraciju, organizovati proces registracije vozila.

„Poštovani sugrađani, nalazim se u centru za registraciju vozila u Prištini i molim za vašu pažnju“, rekao je Kurti na srpskom jeziku i naveo da će se time izvršiti „prelaz sa ilegalnih tablica na one važeće prema zakonima naše države – tablice sa oznakom RKS“.

Kako prenosi KoSSev, on je povodom nedavne odluke kosovske vlade o onom što se na Severu tumači kao preregistracija srpskih tablica gradova na Kosovu i Metohiji na tablice „RKS – Republika Kosovo“, rekao da time „teži uspostaviti zakonitost a time i vladavina prava“.

„Na ovaj način garantujemo prevlast zakona nad politikom i interesima pojedinaca što je u interesu svakog građanina naše zajedničke države“ i naglasio da je time činio „veliki ustupak“ da ta vozila ne bi bila podvrgnuta carinjenju.

„Ovo je veliki ustupak, imajući u vidu da bi carinska naplata na samo jednom vozilu prosečno bila oko 5.000 evra. Isto tako tokom prve registracije se neće tražiti tehnički pregled vozila a opštine mogu da odluče da odbiju i po 10 evra na ime takse“, saopštio je Kurti.

Naglasio je da je ovaj proces registracije od velike važnosti i kao takav je na „korist svima“.

„Vi ćete kroz jednostavan postupak i olakšice registrovati vozila skladno zakonu i pravilima u svojstvu savesnih građana a vlada će uspostaviti jednakost za kojom težimo svi u svakom segmentu“, zaključio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari