Kurti se u Minhenu susreo sa Boreljom i Lajčakom, razgovarali o procesu dijaloga 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Kosova Aljbin Kurti i danas na marginama Bezbednosne konferencije u Minhenu susreo sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozefom Boreljom i izaslanikom za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom sa kojima je razgovarao o procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Kako je saopšteno iz vlade Kosova tokom sastanka bilo je reči o ostvarivanju sporazuma i normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

„U svetlu kontinuiranog kršenja sporazuma od strane Srbije, terorističkog i paravojnog napada na teritorijalni integritet Kosova i nacionalnu bezbednost u Banjskoj, nesprovođenja Osnovnog sporazuma postignutog u Briselu i njegovog aneksa u Ohridu, potpisivanje sporazuma postalo je neophodno kao garancija njihovog punog poštovanja i implementacije, ka punoj normalizaciji odnosa dve zemlje“, kaže se u saopštenju.

Premijer je, navodi se u saopštenju, takođe zatražio ukidanje nepravednih restriktivnih mera koje je uvela Evropska unija.

Kurti se u Minhenu sastao i sa američkim senatorima Džinom Šahinom, Pitom Riketsom, Krisom van Holenom i Krisom Marfijem i sa njima je razgovarao o bilateralnim odnosima Kosova i Sjedinjenih Američkih Država. Tom prilikom Kurti je rekao da su za Kosovo Sjedinjene Američke Države nezamenljiv saveznik i partner.

Među temama o kojima se razgovaralo bili su Uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom plaćanju kojom se isključuje srpski dinar, nedostatak odgovornosti za teroristički i paravojni napad Srbije 24. septembra i primena Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa.

„Premijer Kurti je naglasio da uredba ne zabranjuje dinar, već predviđa evro kao jedino sredstvo plaćanja u skladu sa Ustavom i važećim zakonima i istovremeno povećava finansijsku transparentnost i smanjuje mogućnosti finansiranja kriminalnih aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Na marginama konferencije u Minhenu Kurti se susreo i sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lordom Stjuartom Pičem sa kojim je razgovarao o odnosima dve zenlje i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari