Albin Kurtifoto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Kosova Aljbin Kurti je istakao da se Srbija ponaša kao „mala Rusija“, da „ne želi mir, ne želi u NATO i EU“, već želi da destabilizuje Kosovo i da zauzme teritoriju kako bi nadoknadila gubitke u ratovima.

„Srbija zna da ne može da ima celo Kosovo, ali želi sever, gde je od završetka rata većina nelegalnih struktura prisutna više od 24 godine. Srbija ne želi mir, ne želi u NATO i EU, ali želi da destabilizuje našu zemlju i da uzme teritoriju i da tako nadoknadi gubitke u ratovima“, rekao je Kurti.

Kurti je za Austrijsku radio-televiziju (ORF) govorio i o, kako je rekao, „terorističkom napadu 24. septembra“.

„Desetine paravojnih terorista došlo je iz Srbije i ubilo narednika kosovske policije Afrima Bunjakua u Zvečanu, u opštini na severu, a sa sobom su doneli i brojnu vojnu opremu i municiju, ukupne vrednosti preko pet miliona evra. Oružje je proizvedeno u Srbiji u dve fabrike, ‘Sloboda’ i ‘Zastava oružje’ poslednjih godina“, kazao Kurti.

On je napomenuo da je bivši potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić priznao da je organizovao napad i da je često viđan kako sedi pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Nekoliko dana nakon ovog terorističkog napada, on je uhapšen u Srbiji i pušten u roku od nekoliko sati. Predsednik Srbije je na čelu i iza ovog napada, a ispred su kriminalci koji su poznati po organizovanom kriminalu na severu i na granici sa Srbijom“, rekao je on.

Kurti je kazao da se u tom aktu agresije „prepoznaje“ Srbija, i da bi to trebalo da osude EU i SAD.

Govoreći o razmeni teritorija, što je bila tema intervjua, premijer Kosova je ponovio da ta ideja „nije mrtva“, ali da je ona „recept za rat i krvoproliće“.

On je naveo da se tokom prethodne američke administracije pominjala ideja o razmeni teritorija, koja, prema njegovim rečima, još živi u Beogradu, ali koja nikada neće postati realnost.

„Kosovo je republika koja ostaje jedinstvena“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari