Kurti: Suština nisu tablice već suprotstavljanje predlogu Nemačke i Francuske 1EPA-EFE/FILIP SINGER

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da povod za poslednje događaje na severu Kosova nisu ni preregistracija vozila sa srpskih na kosovske tablice, niti suspenzija direktora policije na severu Kosova već suprotstavljanje nemačko-francuskom predlogu za sporazum.

„Istovremeno dok odbacuje taj predlog, predsednik Srbije Aleksandar Vučić konsultuje se o potezima koje preduzima i dogovara sa ambasadorom Rusije“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

Kurti je kazao da su, uprkos nedavnim dešavanjima na severu, državne institucije nastavile da rade normalno.

Prema njegovim rečima, institucije nastavljaju sa zamenom nelegalnih tablica u RKS, dok je do sada izrečeno više od 800 opomena vozačima sa srpskim registarskim tablicama gradova sa Kosova.

Kurti je rekao da će izbora biti samo u četiri opštine na severu Kosova u kojima su gradonačelnici podneli ostavke, prenosi Gazeta ekspres.
Kurti je na konferenciji za medije rekao „da su prošle godine održani lokalni i republički izbori i da žali što će na izbore izaći opštine u kojima su predsednici liste Srpske podneli ostavke“.

„Prošle godine su održani i državni i lokalni izbori. Ove godine izbori su održani iu Pokretu Samoopredeljenje. Izbori su gotovi. Nema više izbora“, rekao je Kurti.

Izbori u četiri opštine na Severu

Dodao je da mu je žao što će sada morati da se održavaju izbori u opštinama na severu Kosova u kojima su gradonačelnici podneli ostavke.

„Oni su mogli da nastave svoj mandat, ali ove ostavke jasno vode do izbora u tim opštinama“, dodao je Kurti.

Na pitanje novinara da li to što nije slušao savete Sjedinjenih Američkih Država i EU znači da su odnosi sa njima poremećeni, Kurti je rekao da nijedna akcija Vlade koju vodi nije iznenadila Ameriku ili EU, prenosi Ljajmi.

„Nijedna naša akcija nije iznenadila nijednog američkog ili evropskog zvaničnika, u stalnom smo kontaktu s njima. Imamo SAD kao prijatelje i partnere, tako da prijatelji i partneri ne pišu ona saopštenja koja ste citirali. Nema takvog izveštaja, naravno, to je uvreda i za SAD koje su demokratska država. Naše partnerstvo sa njima, naš savez sa njima je savez zasnovan na vrednostima i ciljevima sa zajedničkim interesima. Jednom smo odložili odluku, za mesec dana i dogovorili smo se da je to poslednje odlaganje“, rekao je Kurti.

On je dodao da se dva puta nedeljno sastaje sa američkim i ambasadorima zemalja EU, prenosi Kosovo onlajn.

Srbi da ne bojkotuju, Beograd spaljuje vozila

Kurti je ponovo pozvao kosovske Srbe da ne bojkotuju institucije Kosova, prenosi Kljan Kosova. On je rekao da Srbija ne radi u korist Srba na Kosovu.

„Naši prioriteti su pravda i ekonomski razvoj, borba protiv korupcije i zapošljavanje, jednakost i blagostanje za sve bez razlike i diskriminacije. Bojkoti nisu rešenje, institucije nemaju alternativu, apelujem na sve građane Srbije da ne bojkotuju niti da napuštaju institucije Кosova jer su one javni servis za sve građane pa tako i za Srbe, pa nemojte nasedati političkim i geopolitičkim manipulacijama igre“, kaže Kurti.

Prema njegovim rečima, Srbija u kontinuitetu pokazuje da nije zainteresovana za integraciju Srba na Kosovu i namerava da podriva „naše demokratsko Kosovo“.

„Kosovo će se obavezati na pravdu, zakon i ustavnost, neće biti ucenjeno od kriminalnih organizacija, ko god da su i ko god da ih organizuju“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da Beograd spaljuje automobile Srba na Kosovu.

„Srbe na Kosovu napada Beograd koji im pali automobile i kuće. Srbi ne sumnjaju da su paljenje izvršili Albanci. Niko ne kaže da su paljenje automobila radili Albanci. Spalile su ih strukture koje finansira Beograd“, naveo je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari