Srpske sudije, tužioci, službenici i policajci mirno napuštaju prištinske institucije 1foto: Kossev

Pljušti talas ostavki Srba u kosovskim institucijama na Severu. Sada su to učinile i sudije, tužioci i ostalo sudsko osoblje. Iako je predsednica suda u obraćanju medijima kazala da se Sudski savet trudio da postavljenjem predsedavajućeg Zogaja u određenim pitanjima pomogne, preostalo je većinsko narušavanje primene briselskog sporazuma o pravosuđu, piše portal Kossev.

„Ovo je realizacija one najave koju sam dao pre dva dana. Danas su sudije koje nisu stigle juče da pošalju svoju ostavku sudskom savetu Kosova, to učinile putem zvaničnih imejlova. U sudu ostaju da rade naše kolege Albanci i administrativni radnici, a svi Srbi administrativno osoblje i sudije podneli su ostavku i sad samo jednostavno čekamo način na koji ćemo da se razdužimo sa predmetima i sa opremom koju smo zadužili i kancelarijom. U svoje ime govorim, ja se ne vraćam, a ostalo prepuštam političarima“, kazao je sudija odeljenja Apelacionog suda u Prištini i član sudskog saveta u Prištini, Nikola Kabašić.

„Sve što sam imala ja sam rekla juče, a što se tiče organizacije posla, mi smo se čitavo jutro sa našim kolegama dogovarali i napravili dobar plan da ne propustimo nijedne rokove, da sve bude u skladu kako treba. Naše kolege Albanci su preuzeli naše predmete, predmete koji su hitne prirode i mislim da u ovom trenutku oni imaju veliki problem kako će sve to da organizuju“, kazala je Ljiljana Stevanović, predsednica Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Dodaje da joj je žao, ali su se potrudili da pomognu koliko su mogli.“Danas smo se lepo dogovorili sa kolegama i izvršili primopredaju i to je to. Svi su prestali da rade i ostali su samo kolege Albanci da rade“, naglasila je sudija.

Na pitanje da li bi se vratila u sud da radi, Stevanović odgovara da je pitanje „neprimereno u ovom trenutku“.

„Ne bih se oko toga izjašnjavala i to su stvari koje trebaju svima nama da se slegnu. Otkada smo ovde mi smo upozoravali na neke stvari gde se Briselski sporazum krši“.

Umesto na svoje redovne dužnosti na ulicama ovog grada, službenici Kosovske policije iz srpske zajednice u severnom delu Mitrovice, zaposleni u regionu Direkcije Sever rano jutros počeli su sa razduživanjem svoje opreme. Na ulicama od jutros nema policajaca, niti patrola.

Sada već bivši policajci na razduženje u stanicu u Mitrovici dolazili su u manjim grupama, ali i pojedinačno.

Ujedno, prekoputa policijske stanice odnosno ispred Suda nešto posle 10 časova, srpske sudije, tužioci, kao i pomoćno osoblje napustili su zgradu.

Srpske sudije, tužioci, službenici i policajci mirno napuštaju prištinske institucije 2
foto: Kossev

 

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari