Kurti: Za EU normalizacija kosovsko-srpskih odnosa znači međusobno priznanje, Brnabić „minimizira zločine“ 1Foto: EPA-EFE/ KENZO TRIBOUILLARD

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da se zvaničnici Evropske unije slažu da normalizacija kosovsko-srpskih odnosa treba da se postigne međusobnim priznanjem, prenosi Reporteri.

Upitan da prokomentariše izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da Srbija ne priznaje Kosovo, čak i ako je to uslov za članstvo u EU, Kurti je rekao da u Briselu više nema zvaničnika koji ne razumeju i ne prihvataju da normalizacija odnosa treba da se završi međusobnim priznanjem.

„Jasno je da dijalog sa Srbijom više nije dugotrajan proces kroz koji se obećava priznanje nezavisnosti, kao što se dešavalo proteklih decenija. U EU ima zvaničnika koji to glasnije govore, ali u Briselu više nema onih koji ne razumeju i ne prihvataju da normalizacija odnosa znači međusobno priznanje“, kazao je Kurti.

On je na konferenciji za novinare saopštio da je Venecijanska komisija dala zeleno svetlo na predlog kosovske vlade za proveru u pravosudnom sistemu i za funkcionisanje Biroa za oduzimanje nelegalne imovine, prenosi Kosovo onlajn.

Aljbin Kurti je danas ujedno reagovao povodom izjave srpske premijerke, Ane Brnabić, koja je juče u Ohridu kazala medijima da se nije dogodio genocid na Kosovu, dok je ujedno dovela u pitanje brojeve ubijenih i silovanih tokom rata, koje je izneo albanski novinar iz Makedonije, piše KoSSev.

Kurti je ukazao na masovnu grobnicu u Batajnici, te poručio da je ono što je Brnabić kazala „nepodnošljiva neistina“.

„Ono što je rekla je nesumnjivo redukcija, iskrivljavanje, nepodnošljiva neistina. Samo je u Batajnici ekshumirano 744 tela Albanaca, samo u jednoj masovnoj grobnici. U Srbiji je u masovnim grobnicama ekshumirano ukupno 950 Albanaca. Možda je o tome govorila. Ne može se reći 900 za čitav rat koji se odigrao na Kosovu“, rekao je Kurti, prenosi Koha.

Kurti je ocenio da Brnabić teži ka tome da „minimizira zločine“.

„Reč je o oko 20 hiljada žena i devojaka, ali i dečaka i muškaraca koji su silovani i postoje nacionalne i međunarodne organizacije koje to dokazuju. Primetio sam da premijerka Srbije ima tendenciju da kaže da je bilo zločina, ali mnogo manje. Ona razume da je ranjiv položaj ako kaže da se na Kosovu nije dogodio zločin. Videli smo ovakav pristup Beograda i ranije u odnosu na Bosnu, gde ne poriču masakr u Srebrenici, već kažu da to nije tačan broj ubijenih“, zaključio je Kurti, javlja prištinski medij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari