Kurti: Zapad je zbog Rusije blag prema Srbiji, ali to im neće funkcionisati 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti optužio je Zapad „da je blag prema Srbiji“ u nastojanju da je udalji od ruskog uticaja, ali je dodao da takva politika neće funkcionisati, prenosi danas BBC.

To ima veze sa situacijom na severu gde jednostavno ne žele da daju prava imena konkretnim događajima i stvarima s jedne strane. Na primer, trojicu naših policajaca specijalne jedinice Srbije kidnapovale su na teritoriji Kosova, a oni to ne nazivaju agresijom na Srbiju, rekao je Kurti u emisiji „Hard talk“, prenosi Reporteri.net.

Svi moji međunarodni partneri znaju da se to dogodilo u Leposaviću, ukazuje Kurti i ponavlja da
oni pokušavaju da budu meki prema Srbiji u nastojanju da je udalji od uticaja Kremlja.

Upitan o reakcijama američkog Stejt departmenta i EU na proglašenje „Civilne odbrane“ i „Severne brigade“ terorističkim organizacijama, Kurti je naglasio da su oni obavešteni pet dana pre donošenja odluke.

Redovno komuniciramo i koordiniramo i sa Evropskom unijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali onda moram da poštujem i sprovodim Ustav Republike Kosovo. Ja sam premijer Kosova, poručio je Kurti.

Mi koordiniramo, ali to ne znači da se slažemo sve vreme o svim pitanjima, rekao je Kurti za BBC.

Na novinarsku opasku da je odlučio da svu krivicu prebaci na manjinu Srba sa Kosova, Kurti ukazuje da on nikada nije krivio srpsko manjinsko stanovništvo.

Oni čine četiri procenta stanovništva na Kosovu, ali sam krivio dve specifične organizacije i takođe Beograd koji ih kontroliše, objasnio je.

Kurti je rekao da je spreman za deeskalaciju situacije na severu, podsećajući da je ponudio prevremene izbore za severne opštine što je pre moguće.

Moramo da imamo primenjenu vladavinu zakona, da bismo imali poštenu i otvorenu kampanju pre slobodnih i demokratskih izbora, zaključio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari