Kurti zatražio razvojna sredstva od EU 1Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Savet bezbednosti UN razmotriće na današnjoj (petak) sednici redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu.

Izveštaj će predstaviti šef misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin, koji je rekao da se novi izveštaj fokusira na reformu vlade, vladavinu prava, bezbednosna pitanja i situaciju sa pandemijom korona virusa.

Tanin se uoči sednice Saveta bezbednosti UN, u sklopu redovnih konsultacija, sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Prištini.

Na sednici će učestvovati predsednica Kosova Vjosa Osmani, prenose mediji u Prištini.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je juče da se njegova vlada bori protiv korupcije i multietničkog organizovanog kriminala i da neće podržati nijednu inicijativu Zapadnog Balkana, koja ne uključuje Evropsku uniju.

Kako prenosi RTK2, Kurti je na Ekonomskom samitu u Skoplju ocenio da srpski i albanski kriminalci dobro sarađuju i poručio da će se protiv korupcije i kriminala boriti bez obzira na sve.

„U sredu ujutru, dok je bila policijska operacija u četiri opštine na Kosovu, svi oni koji su se time bavili bili su Srbi, ali Srbi su bili i većina pripadnika policije, sudija, tužilaca. Mislim da je pogrešno dati etnički i politički kontekst borbi protiv korupcije, kao i organizovanog kriminala. Zemlje Zapadnog Balkana moraju da sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala“, poručio je Kurti.

Upitan o integrisanom balkanskom tržištu, Kurti je rekao da je to moguće uz primenu četiri osnovne slobode.

„Moguće je dalje integrisanje naših ekonomija, sprovođenje četiri osnovne slobode, integrisanje u zajedničko tržište sa EU i kao konačno pitanje pristupanja EU. Ali sve ovo moramo posmatrati kao međusobno povezane, jer nije moguće ići napred zanemarujući događaje iz prošlosti ili ignorišući trenutnu stvarnost. Umesto toga da prihvatimo jedni druge kako bismo se suočili sa izazovima“, rekao je Kurti.

On je na samitu u Skoplju rekao i da je Evropska unija sudbina Kosova i zatražio razvojna sredstva od EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari