Kurti: Želimo mir, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da Srbija preti Kosovu agresijom iz dva razloga, jer želi da vrati vreme Miloševića i rata, kao i da pitanje Kosova vrati u UN i što dalje moguće od EU.

„Kao reakcija na predlog EU koji podržavaju Francuska i Nemačka (i SAD), oni žele da se vrate u Savet bezbednosti UN gde se nalazi veto Rusije (i Kine). Kosovo je evropska, demokratska i proamerička država. Sa ovim rukovodstvom Srbija je autokratska, proazijska i ratnohuškačka. Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo“, napisao je Kurti na Fejsbuku, prenosi RTK2.

Kurti je rekao da „sada kada se ni registarske tablice ni datum izbora ne mogu koristiti kao izgovor, otkrivene su ilegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande u žeđi za vatrom i krvlju“.

„Svako nekažnjavanje koje EU i SAD odluče za ovo orkestrirano nasilje ohrabriće zvanični Beograd da više podstakne destabilizaciju Kosova“, dodao je Kurti.

On je rekao da je ministar unutrašnjih poslova Svečlja u kontaktu sa komandantom Kfora Ristučijem, jer je zatražio hitno uklanjanje barikada na severu.

„Barikade maskiranih kriminalaca na severu moraju odmah biti uklonjene. Kosovo je zemlja slobodnih i vrednih građana, bez obzira na etničku pripadnost, veru, pol ili godine. Zločinci i rusofili će propasti. Republika Kosovo će pobediti“, zaključio je Kurti.

Njegova reakcija dolazi nakon što su danas Srbi predvođeni kriminalnim grupama postavili barikade na magistralnim putevima na severu zemlje i nakon napada vatrenim oružjem na Kosovsku policiju kod jezera Gazivode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari