Kurtijev savetnik: Mali Putin ne može da podnese uspeh Kosova u PSSE 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinović)

Politički savetnik premijera Kosova Aljbina Kurtija, Jeton Zulfaj, izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne može podnese uspeh Kosova u Savetu Evropa (SE) i da je zato, kako je naveo, odlučio da zaustavi stotine građana Kosova, na prelazima prema Hrvatskoj i Mađarskoj.Zulfaj je, na platfori „Iks“ (X) Vučića nazvao „malim Putinom“, te ukazao da je reakcija Srbije došla nakon uspeha Kosova u Parlamentarnoj skupštini SE.

„‘Mali Putin’ u Beogradu ne može da podnese uspeh Kosova. Posle jučerašnjeg uspešnog glasanja u Parlamentarnoj skupštini SE, počela su masovna hapšenja na graničnim prelazima u kojima su privedene stotine građana Kosova“, napisao je on.

Kako je naveo, među njima je i zamenik direktora kosovske policije Dejan Janković (iz srpske zajednice).

Istakao je i da su „svi (oni) postali taoci“, te da je „među njima i desetine dece, bez hrane i medicinske nege“.

„Ovo je otvoreno kršenje Sporazuma o slobodi kretanja u Berlinskom procesu između šest zemalja Zapadnog Balkana i pokušaj eskalacije tenzija“, napisao je Zulfaj.

Inače, prema prištinskim medijima, sinoć od 22.30 na (srpsko-hrvatskom) graničnom prelazu Batrovci i prelazima ka Mađarskoj zadržano je nekoliko autobusa sa putnicima koji su građani Kosova.

Prema izjavama putnika, policija se pristojno ponaša i objašnjava da imaju „naređenje odozgo“ da zadržavaju autobuse.

Istovremeno sekretar Kancelarije Kosova za vezu Fatmir Hadžoli saopštio je da granični organi Srbije, na prelazu Batrovci od ponoći drže u blokadi najmanje četiri autobusa sa putnicima koji su državljani Kosovo.

Naveo je i da to rade „u znak odmazde i apsurdne nervoze“ zbog glasanja Parlamentarne skupštine SE za članstvo Kosova u ovoj međunarodnoj instituciji.

Prema prištinskim medijima ista je situacija i na prelazima prema Mađarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari