"Kurtijeva opozicija je počela da shvata šta se zapravo dogodilo na Severu": Milica Rakić Andrić o opstanku Vlade Kosova 1foto: Printscreen/RTV PINK

Mislim da javno mnjenje na Kosovu, ali i dobar deo međunarodne zajednice, još u potpunosti ne razumeju koliko se velika stvar desila na Severu. Kosovske institucije, građene ovde preko devet godina, svedene su na nekoliko ljudi i potpuno onesposobljene – komentariše za Danas Milica Rakić Andrić iz Nove društvene inicijative, iz Kosovske Mitrovice.

U odgovoru na pitanja kako vidi opstanak Vlade Aljbina Kurtija, s obzirom na raspoloženje javnog mnjenja ali i odolevanja pritiscima EU i SAD da odloži primenjivanje mere zbog odbijanja Srba da preregistruju automobilske tablice, sagovornica Danasa upozorava na izrazito negativne posledica izlaska Srba iz kososvskih institucija.

– Za to vreme, kosovski premijer im sa govornice šalje poruke da je sve u redu, da institucije imaju kapaciteta da funkcionišu kao i do sada. Proći će par dana pre nego što se ogole sve posledice Kurtijeve politike po kosovski institucionalni sistem na Severu i pre nego krenu reakcije šire javnosti – ističe Milica Rakić Andrić.

"Kurtijeva opozicija je počela da shvata šta se zapravo dogodilo na Severu": Milica Rakić Andrić o opstanku Vlade Kosova 2

Foto: Privatna arhiva

Kako dodaje, u ovom trenutku, u kontekstu opstanka Vlade Aljbina Kurtija, ne može se preciznije oceniti uticaj poslednjih dešavanja na njegov rejting.

– Međutim, njegova opozicija je počela da shvata šta se zapravo dogodilo i sudeći po današnjem sastanku sa kog su svi izašli nezadovoljni, možemo očekivati i njihove konkretnije korake protiv vlade Aljbina Kurtija. Isto tako, predstavnici međunarodne zajednice, inače vrlo aktivni u trenucima kada na Kosovu nastanu krize, od prošle nedelje nisu nijedan sastanak (a verujem da ih je bilo) sa Kurtijem obelodanili medijima, da ne pričamo o zajedničkim saopštenjima sa sastanaka – smatra ona.

Prema njenim rečima, treba imati na umu da nijedan politički akter neće biti presrećan da preuzme situaciju koju bi potencijalno Kurtijeva vlada ostavila iz sebe nakon eventualnog pada.

– Pored zime i globalne krize sa energentima, užasno teške situacije u zdravstvu, inflacije, ko god da dođe posle njega, morao bi da se nosi i sa sada već prekomplikovanom situacijom na Severu. S druge strane, ne postoje garancije da Kurti može biti potpuno pobeđen na izborima, njegovo najvernije glasačko telo su mladi i dijaspora, glasači koji su vrlo zadovoljni njegovim čvrstim stavom prema svima, pa i prema SAD – zaključuje sagovornica Danasa.

KFOR preuzima policijske stanice na severu Kosova?

Kako Danas saznaje iz izvora i sa terena na severu Kosova, u toku je preuzimanje policijskih stanica nakon izlaska Srba iz institucija, od strane KFOR. Međutim, za sada, nema nikakve potvrde ovih informacija medijima od zvaničnika KFOR i ostalih predstavnika tamošnjih vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari