Kusari Ljilja: Nema pomaka o statutu ZSO, čeka se odgovor EU na primedbe Kosova 1Bilbord sa obeležjem ZSO na severu Kosovske Mitrovice; foto: Vojin Radovanović/Danas

Šefica poslaničke grupe vladajućeg Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Lila rekla je da nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, (ZSO) koji su predložile međunarodne diplomate, nije upućen na razmatranje Ustavnom sudu Kosova.

Kako je kazala, to nije uradjeno, jer se očekuje da će dobiti odgovore EU na primedbe koje su na taj nacrt statuta dale institucije Kosova.

Prema njenim rečima, slanje ili ne nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu Kosova ne bi promenilo trenutno stanje na terenu u četiri severne opštine.

„Sve vreme je ostao trajni zahtev ili se periodično pominjala neophodnost slanja statuta Udruženja (ZSO) Ustavnom sudu, što nije učinjeno jer se čekalo da se vidi reakcija na komentare koje je o njemu dostavila kosovska strana“, kazala je ona.

Primedbe su, kako je Kusari Ljilja rekla za prištinsku agenciju Koosvapress.com. „dostavljene posredniku za dijalog (Miroslavu Lajčaku) i do sada nema odgovora“.

Ocenila je da se situacija na terenu u četiri opštine na severu Kosova nije mnogo promenila i da je, kako je dodala, ista kao i u drugim delovima Kosova.

Optužila je Srbiju za „dekonstruktivan pristup dijalogu“.

Dodala je da sve dok ne postoje kaznene mere protiv Srbije „za teroristički napad u Banjskoj“ i dok, kako je navela, „susedna država štiti ljude koji su učestvovali u agresiji na Kosovo, teško reći da može da se krene napred u dijalog“.

Takođe, kako je napomenula, „nije bilo pomeranja međunarodne zajednice u vezi sa merama koje bi trebalo da budu uvedene Srbiji zbog njenog učešća u ovom ozbiljnom napadu na Kosovo“.

„Zbog toga je teško reći da će se stvari promeniti u tako kratkom roku, pred izbore u EU“, dodala je ona.

Ona je, govoreći o uredbi Centralne banke Kosova, koja određuje da se gotovinska plaćanja mogu obavljati samo u evrima i čime se zabranjuje upotrebu srpskog dinara na Kosovu, rekla da jedino pitanje o kojem se može na tu temu razgovarati u Briselu „je iznalaženje olakšavajućih mehanizama za konverziju dinara u evro“.

Kako je kazala, to se odnosi na „mehanizme za olakšavanje privremene procedure, a ne promena ili razmišljanje o promeni odluke ili o upotrebi druge valute na Kosovu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari