Kvinta: Rezultati izbora na severu nisu dugoročno rešenje, ne raspirivati tenzije 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

 

Zemlje Kvinte, SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija u zajedničkom saopštenju, poručile su da su lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova, 23. aprila, održani u skladu sa kosovskim ustavnim i zakonskim zahtevima, ali i da, zbog bojkota srpske zajednice, rezultati tih izbora nisu dugoročno političko rešenje.

“Lokalni izbori za predsednike četiri opštine na severu Kosova i za dve skupštine opštine, održani su 23. aprila, u skladu sa ustavnim i zakonskim zahtevima Kosova. Međutim, nakon bojkota značajnog dela srpske zajednice, rezultati nisu dugoročno političko rešenje za ove opštine“, navodi se u saopštenju Kvinte koje je objavio i Stejt department.

Države su pozvale sve zainteresovane strane, uključujući lokalne zajednice, da hitno, zajedno rade na pronalaženju rešenja koje obezbeđuje održivu, participativnu predstavničku demokratiju u ovim opštinama.

https://www.danas.rs/vesti/politika/novi-gradonacelnik-severne-mitrovice-erden-atic-polozio-zakletvu/

Poručuju i da ne bi trebalo da postoje akcije ili inicijative – uključujući novoizabrane gradonačelnike i skupštine opština – koje ne služe građanima ili koje mogu povećati tenzije.

“To uključuje vršenje više od administrativnih ovlašćenja i proces preuzimanja dužnosti, jer nije potrebno da gradonačelnici polože zakletvu u opštinskim kancelarijama. Sve strane treba da se uzdrže od upotrebe sile ili radnji koje podstiču tenzije ili sukobe“, navodi se u saopštenju Kvinte.

Dodaju da podržavaju dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU, uključujući i potrebu za hitnim napretkom u uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari