Zašto Vučić pominje hiljadu dana demonstracija? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Sistem u Srbiji je autokratski i da bi se takva vlast učvrstila neophodni su joj neprijatelji, i spolja i unutra. Aleksandar Vučić, lider SNS i predsednik države, radi ono što najbolje ume u svakoj krizi – kako bi sanirao štetu po svoju vlast usled nesposobnosti da rešava krize i probleme, on se bavi ograničavanjem potencijala opozicije jer polje neizvesnosti i širenje protesta po Srbiji brinu vlast, kažu sagovornici Danasa upitani koji je motiv i cilj vlasti da napada opoziciju zbog organizacije mirnog protesta večeras ispred Skupštine Srbije.

Kako bismo se izborili da se tragični događaji koji su u crno zavili naše društvo nikada više ne dogode, deo opozicije je pozvao na okupljanje. Predstavnici vlasti od premijreke do predsednika i mediji bliski režimu optužili su zbog toga oponente vlasti za političko lešinarenje, povećanje sopstenog rejtinga na tragediji i da su opozicija Srbiji.

Budući da se i sam predsednik u gostovanju na RTS u nedelju u drugom Dnevniku pohvalio da je do sad izdržao više od 1.000 dana pod demonstracijama, postavlja se pitanje zašto vlasti ovoliko smeta ovaj opozicioni skup, koji su njeni potivi i ciljevi napada na opoziciju.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku za Danas kaže da je sistem u Srbiji autokratski i iz godine u godinu sve više jača lična vlast Aleksandra Vučića.

– Da bi se takva vlast učvrstila neophodni su joj neprijatelji, i spolja i unutra. Samo društvo koje je uplašeno i koje misli da je suočeno sa ozbiljnim pretnjama, okuplja se oko jakog lidera i spremno je da žrtvuje demokratiju i slobodu radi bezbednosti – objašnjava on.

Prema njegovim rečima, i najnoviji napadi vlasti na opoziciju usmereni su upravo na proizvodnju unutrašnjeg neprijatelja.

– U autokratskim sistemima opozicija nije sastavni deo poretka, politički protivnik koji služi da se u javnoj raspravi dođe do najboljih rešenja, već je neprijatelj koji radi protiv države. Trenutno prisustvujemo dodatnoj radikalizaciji vladajuće retorike, verovatno zbog nemogućnosti da se predvide reakcije ljudi i da se kontroliše nezadovoljstvom – opisuje on.

Kako dodaje, radikalna retorika služi za plašenje dela stanovništva, koje bi onda odustalo od aktivnog otpora, suočeno sa mogućnošću dalje radikalizacije političke i društvene situacije.

– Sve u svemu, prisustvujemo još jednoj klasičnoj taktici svakog autokratskog režima i nemoguće je predvideti posledice, niti dokle je Vučić spreman da ide u odbrani sopstvene vlasti i sistema koji je izgradio da mu služi – ukazuje Popović.

Dusan Spasojević, politikolog i vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka, za Danas podseća da vlast napada opoziciju zbog skoro svih protesta, tako da ovo nije toliko neobično.

– Sada je drugačija situacija jer je povod izuzetno specifičan, pa se vlast brine zbog mogućnosti da se na ulice izlije akumulirano nezadoviljstvo, mnogo šire od onoga što bi opozicija mogla da skupi za neki uobičajeni povod. To polje neizvesnosti i širenje protesta po Srbiji brinu vlast jer nemaju jasan odgovor, kao na institucionalno delovanje opozicije – ukazuje on.

A politički konsultant Dusan Lj. Milenković kaže da Vučić radi ono što najbolje ume u svakoj krizi.

– Kako bi sanirao štetu po svoju vlast usled nesposobnosti da rešava krize i probleme, on se bavi ograničavanjem potencijala opozicije da politički profitira na njegovoj (tj. njihovoj, SNS) nesposobnosti. Nažalost, svi resursi i sva energija Vučića i njegovog sistema se uvek troši na nanošenje štete opoziciji, dok državni i društveni problemi bivaju rešavani površno i, često, potpuno impotentno – zaklučuje Milenković.

Protest organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni.

Kako se navodi u saopštenju opozcije protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i sve organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela. Skup će se odvijati bez stranačkih obeležja i bez govora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari