Lajčak dolazi u Prištinu švajcarskim vojnim avionom 1Miroslav Lajčak Foto: Beta/Milan Obradović

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Srbije i Kosova Miroslav Lajčak doputovaće u Prištinu danas popodne švajcarskim vojnim avionom.

„Posle neznatnih komplikacija na putovanju juče (15. jun), međunarodna zajednica je započela akciju. Sada sam na putu za Prištinu – ljubaznošću švajcarske vojske. Radujem se što ću danas zvanično započeti posetu Kosovu“, objavio je Lajčak na Tviteru, uz fotogrtafiju kraj aviona.

Prema saznanjima Radija Slobodna Evropa (RSE), švajcarske vlasti su se angažovale da omoguće Lajčakov dolazak nakon jučerašnjih komplikacija sa civilnim letom.

Lajčak je sinoć trebalo da doputuje u Prištinu, preko Ciriha i Tirane, ali je let za Tiranu u medjuvremenu otkazan.

Prema ranijim najavama, trebalo bi da se sastane sa predstavnicima kosovskih institucija i političkim liderima u Prištini, a glavna tema razgovara biće modaliteti i datumi za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine.

Ovo je Lajčakova prva poseta Kosovu otkako je imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Prištine.

U Beograd bi trebalo da dodje dan posle izbora, 22. juna, najavio je juče predesnik Srbije Aleksandar Vučić.

Miroslav Lajčak sastaće se danas u Prištini sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem i predsednicom kosovskog parlamenta Vjosom Osmani.

Za sada nije siguran susret Lajčaka i predsednika Kosova Hašima Tačija.

Iz Kancelarije EU na Kosovu je saopšteno da će se Lajčak u Prištini sastati sa političkim liderima, predstavnicima političkih partija i medjunarodne zajednice na Kosovu, kao i sa šefovima misija zemalja članica EU.

Kako je saopšteno, Lajčak planira da diskutuje sa njima o uslovima i modalitetima za brz nastavak dijaloga Prištine i Beograda, koji pomaže EU.

To je inače prva poseta Lajčaka na Kosovu od preuzimanja nove funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari