Lajčak i Eskobar: Budućnost Srbije i Kosova je u EU 1Foto: Twitter/@MiroslavLajcak(arhiva)

Lajčak je istakao da put ka EU obe strane vodi preko dijaloga, a da je „sveobuhvatan sporazum o normalizaciji jer ‘status kvo’ nije održiv“. „Veoma je važno da prevazidjemo trenutnu fazu u kojoj razgovaramo skoro svakodnevno sa dvojicom lidera samo da bismo izbegli veće tenzije i počeli više da razgovaramo o široj slici“, rekao je […]

Lajčak je istakao da put ka EU obe strane vodi preko dijaloga, a da je „sveobuhvatan sporazum o normalizaciji jer ‘status kvo’ nije održiv“.

„Veoma je važno da prevazidjemo trenutnu fazu u kojoj razgovaramo skoro svakodnevno sa dvojicom lidera samo da bismo izbegli veće tenzije i počeli više da razgovaramo o široj slici“, rekao je Lajčak.

On je istakao da bez normalizacije neće biti pristupanja EU, da je dogovor potreban što pre, a da je na dvema stranama da dogovore šta je za njih kompromis.

Eskobar je naveo za Kurir da veruje da će se dijalog završiti normalizacijom odnosa.

„Mislim da moramo da se udaljimo od narativa da je Kosovo Srbija i da idemo ka narativu da su Kosovo i Srbija Evropa. I tako, imate zajedničku budućnost koja se ubrzano udaljava od problema devedesetih i ide brzo ka prilikama 21. veka“, rekao je Eskobar.

On veruje da je Zapadni Balkan sposoban da bude pokretač ekonomskog razvoja i da se na to treba fokusirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari