Miroslav Lajcakfoto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

– Lajčakova poseta Kosovu dešava se nakon neuvođenja vizne liberalizacije Kosovu, što je proizvelo ogorčenost kod građana. Žaljenje Lajčaka što Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju govori o nemoći visokih činovnika EU da pomažu Kosovo u toj sferi, navodi za Danas direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini.

Šeholi navodi da je važno što se specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine opredelio za trodevnu posetu tokom koje je i zahvalio kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju na postizanju sporazuma o energetici nedavno u Briselu..

– Zaključci ove posete biće priprema sustreta Kurti – Vučić sa ciljem da se unapredi dijalog posebno oko nestalih lica i tablica. Naravno za očekivati je da će se dijalog intenzivirati sa ciljem postizanja dogovora i u drugim sferama kao što su diplome, katastraske karte, autoput, ali i najvrelija tema – Zajednica srpskih opština. Ali s obzirom da u Srbiji i dalje nema osnivanja Skupštine i Vlade Srbije smatram da nećemo imati neke opipljive rezultate, ocenjuje Šeholi.

Tokom posete Lajčak imaće sastanke i sa predstavnicima kosovske vlasti i opozicije. Na sastanak specijalnog izaslanika EU pozvao je lider opozicione GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice Aleksandar Arsenijević, koji za naš list navodi da povratne infomracije još nema.

– Ako ne dođe do našeg sastanka, na kom bi ga upoznali sa problemima koje je najnoviji energetski sporazum proizveo građanima, pokazaće se da je ova Lajčakova poseta zapravo poseta zahvalnosti Kurtiju i Srpskoj listi na produženju mandata. Poslednji sporazum je pokazao da zbog jednog karijeriste može da ispašta dobar deo građana, naveo je Arsenijević.

Lajčak je juče, kako je saopšteno iz Vlade Kosova, sa kosovskim premijerom razgovarao o dosadašnjem napretku dijaloga, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa.

Za danas je planirano obraćanje Lajčaka medijima, a najavljeno je kako će tokom posete, sem Severa Kosova, obići i Prizren.

Lajčak će nakon trodnevne posete Kosovu, koja je započela tokom koje će, kako je najavljeno, obići i Sever Kosova, a doći će i u Beograd, gde ga očekuje susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, ali i sa liderima parlamentarne opozicije i predstavnicima međunarodne zajednice u Srbiji.

Kako Danas saznaje predstavnici opozicije iz Srbije će se sa Lajčakom sastati danas u 12 časova.

Politikolog Ognjen Gogić ocenjuje da Lajčak u Beograd dolazi nakon promena odnosa snaga vlasti i opozicije, gde se političko klatno pomerilo u desno.

– U tom svetlu, EU sada ima više razloga nego pre da se zapita da li će naprednjačka vlast biti u stanju da sprovede sve ono što dogovori, kaže Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari