Lajčak: Ubrzo nastavak razgovora u okviru dijaloga 1foto FoNet Milica Vučković

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak je ocenio da je nova runda njegovog dijaloga s glavnim pregovaračima dveju strana, održana u četvrtak, bila korisna za ostvarenje napretka o više pitanja i da uskoro očekuje nastavak.

„Planiram da nastavim razgovore narednih dana i nedelja“, napisao je Lajčak u rekapitulaciji protekle nedelje na Fejsbuku.

„Razgovarali smo o brojnim temama, Statutu (Zajednice opština sa srpskom većinom), planu primene, energetici, registarskim tablicama, izborima i nestalim osobama“, napisao je Lajčak.

Podsetio je da je nedavno bio u Prištini, a početkom ove nedelje je u Beogradu razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i glavnim pregovaračem Petkom Petkovićem što je bio „nastavak napora da se napreduje u primeni Sporazuma o putu normalizacije“ odnosa Srbije i Kosova.

Razgovori u Beogradu bili su slični razgovorima na Kosovu, naveo je Lajčak dodavši da su razgovarali i o drugim hitnim pitanjima u dijalogu pod okriljem EU, uz naglasak na hitnom rešenju, i o pripremi za novu rundu pregovora glavnih pregovrača koja je bila u četvrtak.

„U razgovorima naglasio sam da primena Sporazuma treba da napreduje tako što će obe strane ispunjavati svaka svoje obaveze korak po korak i paralelno i na osnovu principa da svaka strana treba da uradi nešto da bi dobila nešto“, napisao je on.

Lajčak koji je i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, osvrnuo se i na Crnu Goru, navodeći da se ubrzo po povratku iz Beograda u Briselu sastao sa novim crnogorskim ministrom spoljnih poslova Filipom Ivanovićem. Rekao je da je bio „srećan što je Crna Gora dobila jaku vladu sa proevropskom agendom u ključnom trenutku za odnose EU-Zapadni Balkan“.

„Nadam se da će Crna Gora iskoristiti ovaj jedinstven trenutak da ostvari znatan napredak na svom putu ka EU“, napisao je Lajčak.

Lajčak je u rekapitulaciji nedelje naveo i da je na večeri koju je priredila grupa Evropskog parlamenta „Obnovimo Evropu“ govorio o Zapadnom Balkanu i „značaju sadašnjeg zamaha“ i potrebi da se ostvari „brz napredak zemalja Zapadnog Balkana na putu ka pristupanju Uniji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari