Miroslav Lajcakfoto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da smatra da će sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije biti bar delimično sproveden, ako ne potpuno, jer su se sa njim saglasile dve strane.

Lajčak je za portal KoSSev kazao da će u nastavku razgovora koji je najavljen za 18. mart u Ohridu, taj sporazum biti priveden kraju, da će se dogovoriti o mapi puta, ili makar da Beograd i Priština postignu značajan napredak.

Prema njegovim rečima, ukoliko se Beograd i Priština u Ohridu ne usaglase oko teksta celog sporazuma, značajan uspeh biće i usaglašavanje u dobrom delu mape puta.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), Lajčak je rekao da modeli ZSO neće dovesti do disfunkcionalnosti, već sigurno do veće transparentnosti, većeg poverenja među zajednicama.

„Verujemo da treba da crpimo inspiraciju iz evropskih modela, a ne da pokušavamo da stvorimo nešto što nikada nigde nije testirano i za šta ne znamo kako će da funkcioniše“, kazao je Lajčak.

Ponovio je da ZSO ima za cilj da unapredi komunikaciju i saradnju opština sa većinski srpskim stanovništvom i vlade u Prištini, i da postavi jasna pravila za komunikaciju i saradnju Srba na Kosovu i vlade u Srbiji.

Upitan da li će Srpska pravoslavna crkva (SPC) dobiti eksteritorijalni status jer se SPC spominje u članu 7 EU predloga, Lajčak je kazao da je status crkve jasno definisan i da Srbija i Kosovo treba da se dogovore o konkretnom modelu ili rešenju.

„Ne želim da unapred donosim zaključak o diskusiji, jer još nismo imali razgovore. Zato očekujemo da strane iznesu svoje predloge. To je važno i zato je deo dogovora – kako bi se kulturno i versko nasleđe sačuvalo. I naravno, ovde je jasno definisan status pravoslavne crkve. Opet, to je jasno i nema straha za budućnost“, naveo je evropski izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari