Lavrov: Pokret nesvrstanih je u stanju da zaštiti svoje ideale, ljudska prava i ojača borbu protiv terorizma 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov preneo je na današnjem skupu u Beogradu, organizovanom povodom 60. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih, ocenu predsednika Rusije Vladimira Putina da članice te organizacije imaju značajnu ulogu u svetskoj politici, svojim insistiranjem na konstruktivnom dijalogu.

Status Rusije, kao posmatrača u Pokretu nesvrstanih, otvara mogućnost novog doprinosa, rekao je Lavrov i izrazio očekivanje da će skup u Beogradu poslati poruku da jednakost među državama nema alternativu.

Pokret nesvrstanih je u stanju da zaštiti svoje ideale, ljudska prava, ojača borbu protiv terorizma, izjavio je Lavrov.

Lavrov je izjavio da glavni koncepti Ujedinjenih nacija ne smeju da budu zaboravljeni kako ne bi došlo do narušavanja međunarodnog poretka.

„Moramo izbegavati dvostruke standarde, moramo se boriti za razvoj bivših kolonijalnih zemalja, moramo čuvati ideale uzajamnog poštovanja i saradnje“, rekao je Lavrov na plenarnoj sesiji sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Lavrov je rekao da je prvi samit Pokreta, 1961. godine u Beogradu, „poslao jasnu poruku svetu“ da nema druge alternative od rešavanja izazova putem dijaloga.

On je izrazio nadu da će činjenica da Rusija sada ima svojstvo posmatrača u Pokretu nesvrstanih zemalja „mnogo pomoći svim koordinisanim akcijama“ te organizacije.

Rusija je jula ove godine dobila status posmatrača u Pokretu, osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vođstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

Skupu na Beogradskom sajmu prisustvuju predstavnici 105 država, devet međunarodnih organizacija, i najviši zvaničnici Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari