Lazarević: Članstvo u EU nije jeftina igračka 1

Naš cilj ne treba samo da bude otvaranje poglavlja, već suštinske reforme kako bismo bili spremni da, po ulasku u EU, u potpunosti ispunjavamo svoje obaveze.

Kako da do kraja koristimo članstvo u Uniji, rekao je Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član užeg pregovaračkog tima Srbije, navodi se u saopštenju CEP-a.

– Srbija je donela veliki broj usklađenih propisa, ali se oni često neprimenjuju. Sa druge strane, imaćemo još veće troškove nego koristi od članstva ako uđemo u EU nespremni – istakao je Lazarević i doda da postoji više krupnih otvorenih pitanja Srbija treba da reši pre nego što postane članica.

Kako je objasnio postoji „mnoštvo tehničkih pitanja u vezi sa pristupanjem Uniji koja zahtevaju izmene Ustava, dok neke od tih promena, po samom Ustavu, zahtevaju i referendum“, navodi se u saopštenju.

Lazarević je istakao da s obzirom da nas čeka i referendum gde građani treba da se izjasne o članstvu u EU, ali i o promenama Ustava, „bi bilo dobro da se oni spoje u jedan i na taj način uštede i vreme i novac“.

„Članstvo u EU nije jeftina igračka“, rekao je on i objasnio da samo u vezi sa poglavljem 27, koje se tiče životne sredine, Srbija mora da investira više od 11 milijardi evra, što je ogromna investicija za koju ćemo verovatno novac morati da pozajmimo.

– Naš cilj je da postanemo uspešna i kredibilna članica koja u potpunosti i bez problema ispunjava sve obaveze iz članstva, a sa druge strane maksimalno koristi to članstvo u EU. Ne treba se igrati evropskih integracija, treba ih ozbiljno shvatiti i raditi- naglasio je Lazarević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari