Lazović: Izostala osuda političkog progona 1Foto: Medija centar

U Evropskom parlamentu usvojena je još jedna rezolucija o Srbiji koja pored pohvala za ekonomsku konsolidaciju sadrži veći broj kritika na račun nezaposlenosti, stanja u medijima, bezbednosti novinara, političkog uticaja na sudstvo i zločinima iz mržnje prema manjinskim grupama, upozorenje da je priznanje genocida u Srebrenici „temeljni korak na putu ka EU“, ali i još jednu opomenu za slučaj Savamala.

U prethodnim izveštajima, pored navođenja potrebe da se reši slučaj Savamale, stajali su i zahtevi da se prekine sa progonom aktivista Ne davimo Beograd. Ovoga puta to nije bio slučaj – kaže za Danas Radomir Lazović, aktivista Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, povodom rezolucije koju je nedavno usvojio EP.

On dalje navodi da je dokaz koliko smo zapravo daleko od odgovornosti onih koji su organizovali i sproveli rušenje u Savamali, činjenica da su oni ili zadržali svoje visoke pozicije u vlasti ili čak i napredovali na još više.

– Tadašnji gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, čovek koji je uz Aleksandra Vučića glavni promoter Beograda na vodi i bez čijeg znanja ne bi bilo moguće izvesti ništa od onoga što se u noći rušenja desilo u Savamali, postao je ministar finansija. Naknadni izveštaj policije utvrdio je da su u rušenju učestvovale brojne gradske službe, isključena je ulična rasveta, a EDB je potvrdio da je iz grada „poprečnom vezom“ naloženo isključivanje struje u tom delu grada, parking servis je uklonio automobile koji su smetali rušenju, a JP Gradska čistoća nije čistila ulicu te večeri. U svom svedočenju, bivša supruga je javno potvrdila da joj se Mali hvalio da je raščistio teren, a sam Vučić je priznao da je najviši gradski vrh organizovao rušenje, ali i najavio da će on snositi odgovornost i da neće više biti gradonačelnik. I nije. Sada je ministar finansija – podseća Lazović za naš list.

Sagovornik Danasa ukazuje i da je izveštaj zaštitnika građana jasno utvrdio da je nepostupanje policije naređeno iz njenog vrha, ali i da Nebojša Stefanović, ministra unutrašnjih poslova, i Vladimir Rebića, tadašnji v. d. direktora Policije Srbije, umesto da snose odgovornost zadržali su svoje pozicije, pa tako Rebić više nije v. d. već direktor policije. Stefanović je, podseća aktivista NDBG, odlučio i da sudski goni one koji su izveštavali o njegovoj umešanosti, pa je tako tužio i na sudu dobio nedeljne novine NIN zbog objavljivanja teksta i naslovne strane „Glavni fantom Savamale“ u kojoj se njegova uloga detaljno opisuje.

– Misterija rušenja u Hercegovačkoj, misterija je možda samo za one koji bi želeli da tako ostane. Teška mašinerija koja bi to veče mogla biti korišćena, a za koju policija nije mogla da utvrdi kome pripada, nalazila se upravo na gradilištu Beograda na vodi, koji je jedini i imao motiv za ovo rušenje. Upravo je ta mašinerija „Milenijum tima“ dovršila kasnije posao rušeći ostatke objekata zbog čega je protiv njih podneto i nekoliko krivičnih prijava. Ovih dana, „Milenijum tim“ privatizovao je kao jedini ponuđač, za manje od milion evra, Istraživačko-razvojni Institut Goša – navodi Radomir Lazović za Danas.

Aktivista Inicijative NDBG, koja je zbog slučaja rušenja u Savamali izvela desetina hiljada ljudi na ulice Beograda, za naš list podseća dalje da jedan od svedoka rušenja u Savamali, navodi i „visokog, ćelavog sa bradicom, čoveka krupne građe“ koji je to veče bio na licu mesta.

– Mediji i javnost u ovome su prepoznali Darka Glavaša, direktora sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, čoveka koji je direktno umešan u unosne malverzacije sa nabavkom jelke od 83.000 evra i novogodišnje rasvete čiji troškovi rastu iz godine u godinu do astronomskih iznosa, zbog čega je inicijativa Ne davimo Beograd podnosila nekoliko krivičnih prijava. Čini se da su dve godine i sedam meseci nakon rušenja u Savamali svi akteri namireni, a istraga nije ni otvorena. Policija tužilaštvu nije dostavila tražene informacije, a jedini odgovorni, i to za nesavestan rad, jeste šef smene Goran Stamenković, koji nije adekvatno odgovorio na prijave građana – zaključuje Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari