Lazović: Spremni smo za razgovore 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda; Foto: FoNet/ Medija centar

Inicijativa Ne davimo Beograd spremna je da razgovara sa svim opozicionim organizacijama o borbi za izborne uslove.

Dveri nude sopstvenu platformu i u vezi toga su spremne da razgovaraju sa svima, ali pre svega sa onima koji su bojkotovali izbore na svim nivoima – poručuju sagovornici Danasa iz ovih organizacija, upitani da li će učestvovati u izradi platforme za dijalog o izbornim uslovima sa Strankom slobode i pravde, Pokretom slobodnih građana i Demokratskom strankom.

Radomir Lazović iz NDB kaže za naš list da je što se tiče borbe za fer izborne uslove, slobodne medije i suprotstavljanje nasilju, Ne davimo Beograd otvoren za razgovore sa svim opozicionim organizacijama.

On podseća da su predstavnici NDB učestvovali na svim sastancima i konsultacijama na kojima su bili pozvani.

Lazović smatra da je koordinacija po tim pitanjima poželjna i dobra.

– Uz posredovanje evropskih parlamentaraca u razgovorima o izbornim uslovima mislim da se može doći do ključnih ustupaka, ali je jako bitno da opozicija zahteva ono što može dobro da iskoristi. Kriminalni režim će na sve načine želeti da prikaže privid demokratije i zato je jako bitno da koordinišemo zahteve opozicije i ne dozvolimo im manipulacije. Najveće šanse za pobedu opozicija ima u Beogradu, a to može biti i prvi korak u oslobađanju Srbije. Recept za uspeh je izlazak u više programski bliskih kolona uz koordinaciju oko izbornih uslova i kontrole izbora. Ne davimo Beograd će u tome dati svoj doprinos i mislim da imamo razlog da budemo optimistični – poručuje Lazović.

Lider Dveri Boško Obradović kaže za Danas da je ta stranka već izašla sa svojom platformom.

– Ja sam danas (četvrtak) ponovo podsetio na to i oko toga smo spremni da razgovaramo sa svima u opoziciji, a pre svega sa onima koji su bojkotovali izbore na svim nivoima – navodi Obradović.

On je našoj redakciji poslao saopštenje u kome se navodi da je stav koji treba da zastupa opozicija u budućim razgovorima već definisan u „Zaključcima i preporukama stručnog tima sa protesta 1 od 5 miliona“, koji se tiču slobode medija, i pre svega javnih servisa, uloge REM-a, Agencije za borbu protiv korupcije i drugih kontrolnih tela, sprečavanja funkcionerske kampanje i pritisaka na birače.

Podsetimo, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana saopštili su u sredu da su se dogovorili o izradi predloga Platforme za dijalog o izbornim uslovima sa predstavnicima vlasti pod pokroviteljstvom EP.

SSP i DS su bojkotovale izbore, dok PSG nije prešao cenzus od tri odsto.

SSP i DS su dosad bile članice grupacije UOPS, u kojoj Narodna stranka Vuka Jeremića i nekoliko drugih organizacija ne žele zajedničke zahteve sa onima koji su već prihvatili postojeće uslove učestvujući na izborima 21. juna.

NDB nije bio u UOPS i bojkotovao je izbore, Dveri su bojkotovale izbore, ali se gašenjem Saveza za Srbiju nisu priključili UOPS-u.

Grbović: Nisam ni Dritan ni Draško

Predsednik PSG na pitanje našeg lista da li sebe vidi kao Dritana Abazovića ili Draška Stanivukovića, imajući u vidu da ga pojedinci porede sa mladim i uspešnim političarima iz regiona, odgovara da sebe vidi isključivo kao Pavla Grbovića, jer se ni u jednoj drugoj ulozi ne bi osećao prijatno.

– I kod jednog i kod drugog cenim određene osobine i verujem da su uspeh napravili zato što su autentični. Zato i ne pokušavam da ih kopiram i da budem ono što nisam – navodi Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari