Lica sa bilborda SNS: Ko su Milan Bosnić i Jelena Begović i zašto su istaknuti u kampanji? 1Foto: Danas / Lidija Valtner

Sa bilborda širom Beograda smeše se nosioci kampanje Srpske napredne stranke za predstojeće izbore – oni već promovisani u ovoj kampanji i široj javnosti poznati, kao što su Danica Grujičić i Lazar Ristovski, ali i neka „nova“ lica, kao što su Jelena Begović i Milan Bosnić.

Osim „novih“ lica, SNS je na bilborde istakla i „nove“ projekte, kao što je most „Vrla“ u Vladičinom hanu, pruga „Beograd – Budimpešta“ ili Klinika za interne bolesti KC Vojvodina u Novom Sadu.

Dok su za većinu ovih projekata građani čuli i ranije, jer su se u kampanji a i pre nje često pominjali i koristili u svrhu promocije vladajuće stranke, ljudi koje „nose“ kampanju SNS relativno su novi.

Lica koja svakako jesu najveće iznenađenje prema vidljivosti koju su dobili u kampanji su Milan Bosnić, preduzetnik iz IT sfere i genetičarka Jelena Begović.

Iako se uopšte ne nalazi na listi kandidata SNS za parlamentarne izbore, Milan Bosnić je istaknut kao jedan od glavnih nosilaca kampanje te se i njegovo lice našlo na bilbordu i to na centralnom mestu u Beogradu, kod Terazijskog tunela.

Bosnić je osnovao uspešnu start-up kompaniju „Strawberry energy“, koja nudi rešenja za pametne gradove po izumu njegove kompanije, a delu javnosti postao poznat po izumu ove kompanije „solarno drvo“, koje se napaja solarnom energijom i služi kao punjač za mobilne telefone. Ova kompanija razvila je i „solarne klupe“ koje rade po istom principu.

Za ovaj projekat, kako piše portal Direktno.rs, Bosnić i njegovi saradnici sklopili su ugovor sa državnom kompanije Telekom, bez raspisivanja javne nabavke, kako bi umesto javnih govornica postavili pomenute solarne punjače.

IT stručnjak je, prema saznanjima Danasa, kadar Ane Brnabić, poverenice SNS za Beograd i predsednice Vlade Srbije koja je u politiku ušla kao ekspert za digitalizaciju, te održava dobre veze sa IT sektorom.

Lica sa bilborda SNS: Ko su Milan Bosnić i Jelena Begović i zašto su istaknuti u kampanji? 2
Foto: Danas / Lidija Valtner

Osim njega, manje poznata široj javnosti, a sada visoko kotirana u kampanji je i Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Begović je u naučnoj zajednici dobro poznata s ozbirom da ima dugogdišnju naučnu karijeru u oblasti molekularne biologije, ali za širu javnost njen lik postaće prepoznatljiv tek nakon što se našla na jednom od bilborda Srpske napredne stranke. Ona je treća na listi kandidata za narodne poslanike ispred SNS, odmah iza doktorke Danice Grujičić i matematičara Stojana Radenovića.

Lica sa bilborda SNS: Ko su Milan Bosnić i Jelena Begović i zašto su istaknuti u kampanji? 3
Foto: Danas / Lidija Valtner

I Radenović je iznenadio mnoge kada je stao uz SNS na listi kandidata za parlament, a njegovo objašnjenje za podršku koju daje SNS-u jeste da ga je zvao lično Aleksandar Vučić „naš predsednik izabran na demokratskim izborima“, kako je naglasio Radenović, te da je taj poziv za njega zaista mnogo značio.

Ulazak dr Danice Grujičić u političku kampanju ne bi trebalo da bude iznenađenje, barem ne za one koji se sećaju da je Grujičić bila i članica Demokratske stranke, pa kasnije potpredsednica Socijaldemokratskog saveza, da se 2012. godine kandidovala za predsednicu Srbije, a sa grupom građana izlazila i na pojedine lokalne izbore.

Ipak, za neke jeste bilo iznenađenje što će baš Grujičić biti glavni adut u kampanji SNS i što je kandidovana kao prva na listi za narodne poslanike. Posebno imajući u vidu da Grujičić nije uvek blakonaklono govorila o potezima vlasti te da je, posebno u domenu zdravstva, imala reči kritike.

Jedino se za glumca Lazara Ristovskog moglo očekivati da će i na ovaj način stati uz SNS, s obzirom da je ranije u više navrata u medijima isticana njegova bliskost i lojalnost vladajućoj strukturi a podržao je i Vučićevu predsedničku kandidaturu 2017. godine i govorio na predizbornim mitinzima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari