Lideri EU i Zapadnog Balkana u četvrtak o izazovima ruske agresije na Ukrajinu 1Foto: Pixabay/Dušan Cvetanović

Na sastanku lidera EU i Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu na dnevnom redu će biti i usklađivanje regiona sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, ograničavanje ruskog uticaja i borba protiv ruske propagande i dezinformacija.

Lideri EU i Zapadnog Balkana srešće se pred sastanak Evropskog saveta 23-24. juna.

Razgovaraće se o napretku Zapadnog Balkana u evrointegracijama, izazovima koji dolaze od ruske agresije na Ukrajinu, napredovanju investicija iz Ekonomskog i investicionog plana (EIP).

Očekuje se da lideri EU jasno izraze nedvosmislenu podršku integraciji Zapadnog Balkana u EU i iskoriste zamah tekućih političkih dešavanja da preduzmu nove korake u saradnji na evropskom kontinentu.

Kako se navodi u saopštenju Saveta, među ciljevima sastanka je i istraživanje inovativnih načina za unapređenje pregovora o pristupanju, podsticanje reformi i napredak u postepenoj integraciji između EU i regiona, nadovezujući se na revidiranu metodologiju proširenja.

Sastanak će takođe biti prilika za produbljivanje dalje saradnje u uslovima zajedničkih izazova koji proističu iz ruske agresije na Ukrajinu.

Konkretno, očekuje se da lideri identifikuju ključne mere za jačanje otpornosti partnera sa Zapadnog Balkana na hibridne pretnje, posebno sajber pretnje i dezinformacije, i njihove zaštite od potresa na tržištima energije i hrane.

Tema će biti i ključne investicije u okviru EIP koji obezbeđuje ključna sredstva za region kako bi se suočio sa geostrateškim izazovima, posebno u cilju unapređenja povezanosti i energetske bezebdnosti ali i podsticanja investicija privatnog sektora u podršku zelenoj i digitalnoj transformaciji kontinenta.

Navodi se i da će sastanak lidera biti prilika da se promovišu mere usmerene na stvaranje prilika za mlade ljude i borbu protiv odliva mozgova u regionu, rešavanje pitanja pomirenja i promovisanje dobrosusedskih odnosa.

Cilj sastanka lidera je i jačanje osećaja pripadnosti istoj zajednici među građanima EU i Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari