Lideri opozicije: Umesto konačnim sporazumom Kurtijeva vlada se bavi tehničkim temama 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići ocenio je, nakon sastanka premijera Kosova Aljbina Kurtija sa opozicijom, da se vlada bavi tehničkim temama umesto da se fokusira na konačni sveobuhvatni sporazum sa Srbijom „koji bi doneo međusobno priznanje“. Kurti rekao novinarima da je sastanak bio veoma dobar.

On je naveo da su na sastanku razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o takozvanom francusko-nemačkom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku nije mnogo komentarisao taj predlog, ali je rekao da Kosovo mora da insistira na sporazumu koji ima u fokusu medjusobno priznanje i čuva teritorijalni integritet i ustavni poredak Kosova.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je juče na konferenciji za novinare ocenio da je Kosovo imalo priliku da dobije priznanje Srbije, ali to prema njegovim rečima, nije učinjeno jer Kurti „nije suspendovao odluku o registarskim tablicama“.

„U oktobru je u Prištini i Beogradu stigao dogovor koji je bio zasnovan na medjusobnom priznanju. Reakcija Srbije je bila neslaganje sa ovim sporazumom. Vlada je u novembru odlučila da primeni odluku o registarskim tablicama na severu. Naš najlojalniji saveznik SAD, znajući za scenario Srbije koji ima za cilj neuspeh dijaloga, zatražile su od Kurtija da suspenduje ovu odluku dok se ne postigne dogovor, kako bi se nastavio pritisak na Beograd i Srbiju“, rekao je Haradinaj.

Sa druge strane Kurti izjavio kaže da je sastanak sa opozicionim liderima bio dobar, ali nije precizirao detalje. Pri izlasku iz zgrade Vlade, Kurti je novinarima kratko odgovorio da je sastanak bio „veoma dobar“.

Premijer Kurti je u ponedeljak na konferenciji za novinare prvi put izneo stavove o nemačkom-francuskom predlogu sporazuma i rekao da u njemu ima mnogo „vrednosti“, i da Kosovo nije odbilo sporazum, dok je Srbija to učinila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari