Ljajić: Repriza 5. oktobra danas je nemoguća 1Rasim Ljajic foto FoNet/Vlada Srbije/Miloš Peric

“Repriza 5. oktobra teško da može danas da se ponovi. Pre svega zato što su okolnosti danas drugačije od one koja je bila 2 000. godine. Pre 21 godine postojala je kombinacija narodnog nezadovoljstva zbog izgubljenih ratova, sankcija, ali i socijalnog nezadovoljstva. Kombinacija tih nezadovoljstava zapravo je izvela ljude na ulice i pogrešno je misliti da su to učinile stranke. I tada ni jedna od 18 stranaka, koje su činile DOS, nije bila popularna među građanima”, kaže za Danas Rasim Ljajić, lider SDPS i jedan od organizatora 5. oktobra.

On napominje da je najpopularnija, među članicama DOS-a tada bila DS koja je imala podršku oko 12 odsto, a na drugom mestu je bio DSS sa četiri odsto podrške građana.

Na pitanje da li i danas, nakon 21. godine od 5. oktobra, građani ponovo treba da se bore za demokratiju i demokratska prava, sagovornik Danasa kaže da je to pitanje nije samo naše domaće, već je vezano za globalni nivo.

“To nije pitanje samo za naš prostor, već i za Evropu, odnosno Evropsku uniju. Nažalost demokratija je u krizi, pre svega u Evropi i Evropskoj uniji, pa šta onda očekivati od zemalja koje nisu članice EU”, ističe Ljajić.

Prema njegovim rečima pozitivna stvar, koju niko ne može da ospori, je da je tog 5. oktobra smenjen jedan nedemoktatski režim i da je tada odbranjena izborna volja građana. Podseća da su ranije održani neki izbori na kojima su Slobodan Milošević i njengov režim poraženi.

“ Druga pozotivna stvar koju je doneo 5. oktobar je da se zemlja vratila u međunrodne institucije, ali ne treba prenebregbuti činjenicu da je Srbija bila izbačena iz tih institucija, Ujednjenih nacija, Saveta Evrope, Oebsa. Tada se započete i ozbiljne ekonomske, ali i temeljne reforme koje se i dan danas sprovode. Nažalost, tu se završavaju pozitivne stvari vezane za 5. oktobar i to pre svega zbog krupnih, temeljnih i koncepcijskih razlika između dve najdominantnije stranke koje su činile DOS- DS i DSS-a “, objašnjava jedan od učesnika petokotobarskih promena.

Na pitanje da li je peti oktobar doneo i niz izneverenih očekivanja, Ljajić kaže da su očekivanja građana bila podignuta na visok nivo i da odatle dolaze ta razočarenja.

“Nažalost, polovina građana Srbije danas bi rekla da je razočarana rezultatima koje je ostvario DOS”,kaže Ljajić i dodaje da je velika zabluda da je izostao uspeh petižog okobra, jer nije usledio , takozvani šesti oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari