Ljubisav Orbović odgovorio na prozivke radnika Fijata 1Foto: Beta/Milan Obradović

“Nisam prisustvovao protestu radnika Fijata iz Kragujevca, jer me nisu zvali. Osim toga na prethodnom skupu koji je održan poručeno nam je da ne dolazimo, a nakon razgovora sa ministarkom za rad Darijom Kisić Tepavčević zahtevano je čak da sindikati ne budu uključeni u pregovore. Mi smo sve to ispoštovali, iako su na jučerašnjem protestu bili uglavnom samo članovi Samostalnog sindiata“, kaže za Danas Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata Srbije, odgovarajući na prozivke radnika Fijata.

Naime, Zoran Miljković, predstavnik Samostalnog sindikata fabrike “FIAT plastik“, tokom protesta na Gazeli optužio je Ljubisava Orbovića da je izdao radnike Srbije, da čak nije dao ni podršku radnicima, iako deset godina plaćaju članarinu. Radnici su negodovali i što se nije pojavio na protestu.

Orbović napominje da Samostalni sindikat podržava zahteve radnika Fijata, ali i ponavlja da mu je poručeno da ne dolazi. Tvrdi da se tokom dana čuo sa Sašom Đorđevićem, predsednikom samostalnog sindikata Fijata, da je bio upoznat sa svim detaljima i da su u protestu uglavnom učestvovali članovi samostalnog sindikata.

“Uostalom, kolega koji me prozvao ne plaća meni članarinu. Bolje je bilo da je prozvao sindikat kome pripada, a ne mene“, navodi Orbović i dodaje da nema razloga da centrala sindikata učestvuje u svakom pojedinačnom štrajku i protestu. Podsećam da nas nisu zvali ni radnici Geoksa, kada su protestvovali.

On napominje i da nakon što su radnici Fijata poručili nedavno sindikatima da oni ne treba da učestvuju u pregovorima sa ministarkom Kisić, od nje su izašli nasmejani i srećni, a na poklon su joj doneli i majice.

“I dok im sindikati nisu dobrodošli, vidim da su na protest pozvali političke partije. To je krajnje neuobičajeno i mi nikada nismo zvali poltičke organizacije da učestvuju na protestima”, navodi Orbović.

Dodaje da radnici Fijata imaju podršku Samostalnog sindikata i da bi za Beograd bilo strašno da u jednom navratu 2.000 radnika ostane bez posla i isto toliko porodica bez prihoda,a kamoli za Kragujevac , koji je znatno manji.

“Prema radnicima Fijata krajnje nekorektan odnos imala je i država i Fijat, a otpremnine koje su im ponuđene su krajnje ponižavajuće. Verujem da će u subotu biti postignut neki dogovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali strašno je što se sve u zemlji svelo na predsednika države i direktne kontakte sa njim. Više nije važna ni vlada, ni ministarstvo, sada se pregovara samo sa predsednikom koji evidentno nema ustavna ovlašćenja za sve to, ali ih je on uzeo, ili je neko bio srećan što je on to preuzeo na sebe”, ističe predsednik Samostalnog sindikata.

Na pitanje zašto su sindikati potpuno utihnuli i otišli u ilegalu, on odgovara da je došlo do velikih promena u društvu, nestale su velike domaće firme, a novi strani investitori ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari