Lokal se krije iza Vučića, a Vučić koristi referendum za bolji rezultat na izborima 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Srpska napredna stranka i refrendum koristi da se što bolje spremni za naredne izbore, a skraćivanjem mandata svojim predsednicima opština na lokalu kako bi se 3. aprila održali i vanredni lokalni izbori u tim mestima, rugajući se demokratiji pokušava da iskoriti popularnost svog predsednika i otvari što veći rezultat na lokalu, kažu sagovonici Danasa komentarišući dešavanja u SNS poslednjih dana.

Protivljenje referendumu Vladimira Đukanovića, poslanika SNS, ne treba da čudi, budući da je on jedan od najistaknutijih evroskeptika u ovoj partiji, kažu za Danas u Demostatu.

Đukanović je u objavi na Instagramu, ponovio da će na predstojećem referemdumu za izmenu Ustava, zakazanom za 16. januara, glasati protiv odnosno zaokružiti „NE“.

Kako je naveo uradiće to zato što smatra da je ponuđeno rešenje dugoročno loše za državu.

„I nisam protiv Vučića, niti sam protiv SNS, niti sam za ili protiv Rio Tinta, za odvajanje Kosova i slične besmislice. Protiv sam rešenja za pravosuđe koje nam se nudi“, napisao je Đukanović uz fotografiju glasačkog listića na kojem je zaokruženo „ne“.

U Demostatu objašnjavaju da se u odnosu funkcionera SNS prema referendumu nastavlja politika keč ola na kojoj insistira lider te parije Aleksandar Vučić.

Kako navode, vlast se trudi da referendum stavi u kontekst evropskih integracija, pa Đukanovićevo protivljenje logičan sled, budući da se on, za razliku od, na primer, premijerke Ane Brnabić koja poziva da se glasa „ZA“, protivi dubljim integracijama.

U Demostatu ukazuju i na zanimljivu činjenicu da niko u SNS ne poziv na bojkot referenduma, što je opet logičan sled jer poziv na bojkot je poziv na deligimizaciju vlasti.

U ovom istraživačko- izdavačkom centru ističu da je njihov stav da je refrendum trebao da bude održan bar godinu dana posle odluke nelegitimne Skupštine da se Ustav menja.

Loše je što se održava i samo dva i po meseca pre zakazanih izbora, smatraju u Demostatu.

Održavanje referenduma samo mesec i po dana od skupštinske odluke liči, kako kažu, na propagandni potez SNS, odnosno Vučića, budući da je i održavanje referenduma takođe izlazak na birališta gde građani biraju za ili protiv i gde je angažovana izborna administracija.

A to sve, kako zaključuju, koristi vlasti pred izbore.

Uz to je, navode u Demostatu, ovim refrendumskim trikom, Vučić ubacio i seme razdora među opoziciju.

Kraj prošle i početak ove godine predsednici opštian iz redova SNS skraćuju ostavkama svoj mandat koji ističe ove godine kako bi se vanredni lokalni izbori objedinili sa parlamentarnim, predsedničkim i beogradskim.

To su zasad učinili predsednici opština u Milan Đukić u Knjaževcu, Saša Nikolić u Kladovu, Nebojša Arsić u Medveđi, Milivoje Dolović u Lučanima, Vesna Đurić u Bajinoj Bašti, Dradan Popović u Majdanpeku.

U SNS juče nismo dobili odgovor zašto predsednici opština daju ostavke i da li o tome postoji stranačka odluka ili nalog, a u Demostatu kažu da Vučić kad god može vezuje lokalne izbore za predsedničke ili pralamentarne kako bi došlo do transmisije njegovog rejtinga na lokalne izbore.

Jer je, kako objašnjavaju u Demostatu, većina u lokalnim samoupravama rezultat je Vučićeve popularnosti i njegovog imena na listama i ako bi loklani izbori bili odvojeni od onih na višem nivou, rezultati bi bili drugačiji.

I to, kako kažu u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Užicu, Kragujevcu, Zrenjaninu.

Nikola Jovanović, programski direktor Centra za loklanu samoupravu, za Danas kaže da ne može da podrži veštačko izazivanje prevremenih lokalnih izbora, jer je to ruganje demokratiji i izvrgavanje ruglu izbornih pravila.

– Zna se kad se raspisuju vanredni lokalni izbori, a u ovom slučaju nema tih preduslova, niti je lokalna vlast izgubila većinu, niti je bilo vanrednih okolnosti. Svaka garnitura ili generacija političara, bez obzira da li se ja slagao sa njom ili ne, treba da ima četiri godine da pokaže koliko može. Na toliko je potpisan svojevrsni ugovor sa narodom, koji je oličen u izborima – kaže Jovanović.

Kako zaključuje, iako ne sumnja da vlast ima samopouzdanje u tim mestima, to ne treba da se dokazuje na štetu izbornih uzuza i zakonskih rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari