Lopandić (SRCE): Cilj posete Briselu je da pokažemo EU da postoji kredibilna proevropska opozicija 1Foto FoNet Milica Vučković

Opšti utisak razgovora koje smo imali sa sagovornicima u Briselu je zabrinutost za demokratiju u Srbiji i urušavanje međunarodnog ugleda zemlje, izjavio je danas FoNetu potpredsednik stranke Srbija centar (SRCE) i bivši diplomata Duško Lopandić, koji dodaje da je cilj bio da se u EU pokaže da Srbija ipak ima kredibilnu i proevropsku alternativu.

Postoji spremnost da se pomogne, ali videćemo kako će to izgledati, jer su razgovori vođeni u senci očekivanja konačnog izveštaja ODIHR o izborima 17. decembra i nejasnih signala hoće li i kada biti ponovljenih izbora, predočio je Lopandić prenoseći detalje razgovora koje su on i poslanici koalicije „Srbija protiv nasilja“ Borko Stefanović, Radomir Lazović i Pavle Grbović imali u Briselu.

To, dodao je on, izgleda kao trka sa vremenom, jer angažovanje međunarodnih misija zahteva neko vreme, „a vidimo da se ubrzava ovo sa Beogradom“.

Lopandić je preneo i utisak sa razgovora da sagovornicima uopšte nisu sporni njihovi navodi da izbori nisu bili fer i da je bilo prekrajanja izborne volje građana, već su im preneli i „delić atmosfere među državama članicama EU“.

Jasno su rekli da je Srbija ovime mnogo izgubila, bez obzira na sve ono što je i ranije poznato što se dešavalo, ali ovo je korak dalje u negativnom pravcu, neprijatan, naravno, posebno što se radi o zemlju kandidatu, naveo je Lopandić.

Prema njegovim rečima, nije ni bilo nešto posebno ubeđivanja, niti razgovora, gotovo da svi podrazumevaju da je ovo drastična situacija koja je dovedena sa manipulacijama na izborima.

Lopandić je rekao da u ponedeljak niko od njihovih sagovornika nije bio u posedu informacije da je ODIHR dostavio konačni izveštaj o izborima, ali možda će to danas biti slučaj.

Naš cilj tokom posete je da bio da ukazemo da EU ima sada jednu reprezentativnu i kredibilnu, pravu proevropsku alteranativu u Srbiji, nasuprot lažnoj i antievropskoj onih koji su na vlasti, naglasio je Lopandić.

Kada je reč o razgovorima sa specijalnih izaslanikom EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, on je naveo da su razgovarali ne samo o dijalogu, već o Srbiji, kuda ona ide, demokratiji i izborima.

Bilo je razgovora i o situaciji u dijalogu i nemam utisak da ću nesto posebno reći ako kazem da se ne vidi neki optimizam kod Lajčaka, preneo je Lopandić.

Prema rečima nekadašnjeg ambasadora Srbije, u razgovoru je izneta zabrinutost zbog onoga što se događa na terenu i položaja srpskog stanovništva i ukidanja dinara.

Umesto da se pitanje dinara reši kroz osnivanje ZSO, koja podrazumeva finansiranje iz Srbije, nameću se novi problemi, dodao je on.

Lopandić je preneo da su Lajčaku predstavili i širi prikaz politike koalicije „Srbija protiv nasilja“ šta bi se radilo u spoljnoj politici i drugim pitanjima koja su pred zemljom.

On je najavio da će delegacija Putovati u Pariz gde ih očekuju sastanci sa predstavnicima Ministarstva inostranih poslova i savetnicima francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Nameravamo da Francuzima objasnimo stavove kalicije o ključnim problemima u kojima se Srbija suočava i da naglasilo da se stabilizacija zemlje i regiona ne može rešavati stabilokratijom, zaključio je Lopandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari